INTERVJU MED MARIUS HELGÅ OM MAT, KORPS,FOTBALL OG BANEHOPPING

EVD har tatt en prat med Marius Helgå, En av Norges mest kjente banehopper, glad i mat, glad i korps, som avholdsmann drikkes det bare vaniljecola?. Pluss livet på X (tidligere twitter), Bli gjerne med videre?

For de uvitende hvem er Marius Helgå?
…som jeg pleier å skrive i ulike nettprofiler: En slask fra Nord-Norge. Kommer fra Mo i Rana, bodd i Oslo i ti år nå. Spiller trombone på den delen av fritida jeg ikke bruker til å se fotball.

Tribunelivet i Tromsø har vokst veldig med Forza Tromsø fortell?
Helt fantastisk å se. Tribunelivet hadde stagnert en hel del siden Isberget var i posisjon til å prøve seg på mosaikk på Ullevaal på cupfinalen 2012, og i 2013 var det en gjeng unggutter som startet sin egen supportergruppering og plasserte seg på motsatt side på Alfheim. Ble ikke veldig godt mottatt i starten, men de holdt stand, og ble etter hvert flere og flere, samtidig som det ble færre og færre på det tradisjonelle supporterfeltet. I 2020 så det så ut til å gå mot sammenslåing, men dette stranda, og etter dette tok det virkelig av for Forza, som utvilsomt har stått for en tribunekultur som innbyggerne i Nordens Paris har savnet. 

Er det liv i Isberget eller det bare Forza som ruler?
Det er noen få som holder stand under Isbergets banner på stadion, men de blir færre og færre, og jeg har heller ikke inntrykk av at det rekrutteres noe særlig der lenger.

Hvor mange kamper blir det med Tromsø, med og uten baris?
Varierer litt. Prøver i utgangspunktet å få med meg flest mulig av kampene sørpå pluss 2-3 i Tromsø hver sesong. Var litt uheldig med kræsj med andre forpliktelser i 2023 så endte med bare 12 kamper, mens jeg i 2022 hadde 16, og ellers ofte har ligget på 14. Baris har det en tendens til å bli hvis seiersgleden er stor.

Kun Tromsø du følger eller har du lag du følger litt ekstra i utlandet?
Pleier å titulere meg som avdanket Manchester United-supporter, har dem fortsatt på varsling i FlashScore-appen, men følger ca null med på Premier League lenger. Har også en weak spot for Eintracht Frankfurt i Tyskland, Juventus i Italia og Gimnastic de Tarragona i Spania. De siste årene har Elfsborg sneket seg inn og blitt mitt svenske lag, og jeg har sett dem både på hjemme- og bortebane flere ganger.

Banehopper, hvor mange kamper ble det i 2023?
Totalt i 2023 endte jeg på 167 kamper, hvorav 126 var på stadioner jeg ikke hadde besøkt før. Rekordåret var 2019 da jeg klarte 179 kamper, hvorav 146 var nye stadionbesøk.

Hvor mye tid går med til planlegging?
Går litt i rykk og napp, men nå midtvinters er det mye blaing i terminlistene etterhvert som de kommer for å prøve å få spikret noen fine helgeturer utover. For meg som er mer glad i breddefotball enn toppfotball er det vanskelig å planlegge for langt fram i tid, for da risikerer man at planene må kastes om fordi kamper flyttes eller avlyses.

Den perfekte maten på tur er det matpakke?
Polarbröd med smør, majones og varmrøkt sideflesk er absolutt en favoritt når jeg er på tur. Enkelt å hive sammen i full fart på en rasteplass, og så spise mens man kjører, så slipper man å bruke ekstra tid på spisinga men kan fokusere på å komme seg fra kamp til kamp.

Hvor mye vaniljecola går det på en dag og hvorfor akkurat det?
Alt alt alt for mye. Har aldri vært noen fan av vanlig cola, men akkurat vaniljevarianten har virkelig truffet meg. Skandale at jeg må til Sverige for å kjøpe den, og under pandemien fikk jeg nesten abstinenser.
Siden det ikke alltid er like lett å få tak i har jeg noen alternativer på lur, i Sverige er det Trocadero, i Norge Urge, og i Danmark Faxe Kondi. (For koffein må man jo ha, og når jeg ikke drikker kaffe må det bli fra brus)

Beste/værste minne fra 2023 på tur?
Det er alltid irriterende med bomturer. I starten av desember dro jeg til Hamburg for å se breddefotball og en HSV-kamp. Da jeg satt på flytoget fredag ettermiddagoppdaget jeg at all bredde var avlyst pga vinteren, så da var det bare å prøve andre muligheter. Jeg så at det kunne være mulig å rekke en kamp i Hannover, men på toppen av det hele var det også togstreik der nede, så det å komme seg mellom byene var også umulig. Jeg endte dermed med bare én kamp den helga, noe som er veldig skuffende.
Hadde en helt fantastisk rundtur med bil sommeren 2023, der jeg starta med tre kamper i Sør-Sverige lørdag-mandag, båt over natta til Polen og roadtrip til Tsjekkia der jeg så en treningskamp tirsdag. Etter å ha overnatta på en vingård så jeg så en treningskamp og en CL-kvalikkamp i Slovakia onsdag, før jeg torsdag kjørte Østerrike på langs og så kamp i Liechtenstein torsdagskvelden. Etter å ha kryssa hele Tyskland fredag ble det så tid til en treningskamp med Kvik Halden i Göteborg på vei hjem på lørdag. Ei ekstremt morsom uke, med ekstremt mye kjøring i et ekstremt varmt Europa.

Hvilket podcast pleier du å høre på tur?
Dritte Halbzeit, Pyro & Pivo, Kald Kaffe, Ettersleng og de tre Tromsø-podcastene JoMos kosmos, Tromsøball og Lidenskapens podd er faste innslag som jeg hører så godt som hver episode av. I tillegg hører jeg ganske ofte kampoppsummeringsepisodene av Rotsekk og Harde Mottak, spesielt hvis henholdsvis RBK eller LSK har tapt den helga.

Kiosk er ofte viktig på match. Hva pleier du å kjøpe?
Jeg er en sucker for vafler på breddematch. Er jeg faktisk sulten og ikke bare har lyst på noe godt blir det gjerne ei pølse, og da setter jeg stor pris på om det ikke bare er billigste sort fra coopen, men en med litt ekstra kvalitet. Sunnmøringene er gode på dette med de såkalte mørpølsene sine. (Men for all del ikke miks vafler og pølser, det skal forbys når jeg blir diktator!)

Får du ofte gaver når du kommer på en breddematch? Åhhh se der kommer han gærne Marius?
Det hender at jeg får med meg et skjerf eller ei jubileumsbok hjem fra kamp, og det er jo alltid hyggelig.

Hva med konseptet 9 personer, 1 minibuss, 14 dager på tur.  Minst 10 matcher, hadde dette vært tv-konsept?
Tror dette kunne blitt et fantastisk opplegg, om man klarte å legge opp ei god rute.

Du dokumenterer alle matcher med referat og bilder. Hva er adressen til hjemmesiden?
Kampreferatene mine finner man på http://bombaball.blogspot.com

Liker å terge deg litt med at jeg har sett match i Vikingskipet. Dvs det var match til inntekt for Pål Jacobsen på starten av 2000 tallet. Med gamle spillere mot Vålerenga. Når kommer det match der?
Da Skeid var på jakt etter bane til en kamp i fjor eller forfjor var vi faktisk noen som sjekket om det var mulig å få kampen lagt dit, men det viste seg at det kunstgressdekket som ble lagt ut der var fjernet og at sannsynligheten for at det kommer noen ny match der er forsvinnende liten. Jeg er derfor voldsomt sjalu på dere som faktisk har fått sett kamp der.

Hvor manga timer pr.dag bruker du på X(Twitter)?
Jeg jobber jo svært mye foran en PC-skjerm, og da har jeg gjerne et vindu med TweetDeck stående oppe så jeg kikker innom der nå og da, så sånn sett er jeg jo aktiv der store deler av døgnet, uten at det nødvendigvis betyr at det er der jeg har hovedfokus til enhver tid.

Mat, du har en matblogg også?
Ja, den er ikke først og fremst tenkt som en blogg for andre, men mer som min egen oppskriftbok, i likhet med den oppskriftboka mora mi har i kjøkkenskuffa. Om noen andre vil hente ei oppskrift derfra er det jo bare hyggelig.

Legger du ofte ut bilder av mat?
Ja, liker å vise fram det jeg spiser, selv om det ikke alltid er like fotogent.

Topp 3 av det du liker å lage av mat?
Risengrynsgrøt er absolutt en favoritt, og etter jeg fikk meg trykkoker ble det også plutselig utrolig enkelt å lage. Ellers lager jeg en episk kylling i sursøt saus, og paellaen min er også veldig veldig god.

Hvilket land du har sett fotball i har best mat?
Da jeg var på det første «Football in Heaven»-arrangementet i Romania i 2017 fikk vi noen helt fantastiske måltider servert rundt omkring, og også da jeg dro tilbake dit i 2019 var det noen enorme matopplevelser på stadion. Ellers har jeg veldig sansen for enkle løsninger, som i Frankrike der man fikk kjøpt pommes frites med majones på stadion. Helt nydelig! (Og det franske kjøkken er jo også ellers ikke akkurat kjent for å være dårlig.)

Kommer ikke utenom korps.  Hva spiller du?
Jeg spiller basstrombone. Ikke bare i korps, men også i et symfoniorkester. Her i Oslo er det Universitetets Symfoniorkester og Oslo Postorkester (som tross navnet er et korps) jeg spiller i, mens jeg også har fortsatt å spille med Mo Hornmusikk hjemme i Rana når jeg har anledning, også etter at jeg flytta sørover.

Har skjønt det er divisjoner. Hvordan rykker man opp og hvordan rykker man ned?
For janitsjarkorps (Som er korps med både treblås- og messinginstrumenter) er det totalt åtte divisjoner. Mo Hornmusikk spiller i elitedivisjonen, mens Oslo Postorkester spiller i 4. div. I motsetning til fotballen der det er kamper hver helg, så er det for korpsene bare ei enkelt helg med norgesmesterskap, og da er det i hver divisjon to eller tre dommere som avgjør plasseringene, og de øverste rykker opp og de nederste rykker ned.

Er det e-køpp spill også?
Faktisk har det nå kommet på plass et europamesterskap, der vinneren av NM får representere Norge året etter. I år skal dette faktisk arrangeres i Oslo i mai, og i tillegg til fjorårets norgesmestere Strusshamn (Fra Askøy utenfor Bergen), så skal også Nidarholm (fra Trondheim) delta der som regjernede europamestre.

Er vel sjeldent supporterbråk i salen hvis ett korps har spilt surt?
Nei, det skjer sjelden, men det har mer enn en gang hendt at korps har byttet dirigent etter et skuffende NM-resultat, noe som vel kan sammenlignes med en fotballklubb som sparker treneren etter å ha røket ut av cupen.

Hvor havner Tromsø på årets tabell?
Etter mange år med bunnstrid (Eller i 2020 opprykksstrid) fikk jeg i 2022 endelig oppfylt ønsket mitt om en TIL-sesong som ikke var spennende, før vi i 2023 igjen var med i en veldig spennende toppstrid. Foran 2024 håper jeg jo egentlig på nok et år med toppstrid, men etter vinterens hendelser må jeg vel si at jeg er fornøyd om det blir øvre halvdel.

Hvilket to lag rykker opp fra OBOS i 2024?
Tror det skal bli vanskelig å komme utenom Vålerenga på en av de to plassene, men jeg er usikker på hvem som blir med dem opp. Har lyst å si Stabæk, men de Stabæk-supporterne jeg kjenner er så pessimistiske at jeg vet ikke om jeg tør.

Siste spørsmål, for å sjekke ut hvor kjent er Marius Helgå. Klarer dette intervjuet å få 500 lesere eller mer? Så vippser jeg 100 spenn til TIFO gruppa til Forza Tromsø.
Haha, vi får se. Trengs alltid penger til TIFO, som jo er et av de feltene der tribunekulturen i Tromsø virkelig har blomstra de siste årene.

Takk for intervjuet og lykke til videre.

Ta