INTERVJU MED PELLE, HAN LAGER ØSTKANTPAKK OG KAMPDAGSPAKK

EVD har vært så heldig å få snakke med Pelle om fanziner. Både han og EVD oppfordrer folk til å vippse en slant til 760356. Klar man 5000? EVD starter med 100 spenn. Bli med videre å lese.

Østkantpakk gjorde comeback i 2023 fortell?

Etter mange år uten fanzine, samt en utgave som ble avlyset grunnet pandemien, så ble det tatt tak internt hos oss. Vi jobbet vel med det i drøyt tre mnd før utgave 7 ble sendt i trykken og salget kunne starte. Gikk over stokk og stein, og solgte ut hele opplaget på 300 stk på første ordentlige salgsdag. Vi kjørte et nytt opplagg på 200 for å dekke behovet, men da gikk plutselig salget litt dårligere, så vi sitter igjen med noe. Det kommer for salg når sesongen starter igjen. 

Grunnen til at vi startet opp Østkantpakk igjen, er vel at fanzine er en fantastisk form for kommunikasjon og informasjon for en subkultur som ultraskulturen må sies å være. Det gir forhåpentligvis også motivasjon og inspirasjon til folk som står utenfor gruppen, samt en innsikt i hva vi driver med og hvordan det er å være på tur med Ikaros. Alt i alt syns jeg utgave 7 var en veldig kul utgave, med flere forskjellige skribenter. Forhåpentligvis kan vi være enda flere som skriver og bidrar til neste utgave.

Er det mye jobb med å lage fanzine?

Det blir endel jobb. Selve skrivingen er grei nok, men for en som ikke har noe form for utdanning innenfor grafisk design, så er det jobben med å sette sammen blekka som tar mest tid. Heldigvis er graden av sensur veldig lav og vi publiserer egentlig det aller meste som skrives. Dermed trenger ikke redaktøren sitte i mange timer og rettskrive, noe som også ville tatt en del tid.

Hvor mange utgaver satser Ikaros på i 2024?

Jeg håper at vi får til 3-4 ordinære utgaver i løpet av 2024, da av forskjellig størrelse. Begynner å bygge opp en fin bank med artikler som kan publiseres over flere fanziner.

Folk på min alder og oppover vokste opp med fanziner på 90 tallet. Tror du det er på vei tilbake? 

Jeg håper det. Virker som at folk i andre klubber også begynner å få i gang sine fanziner også, noe som er kult. 

Leser du andre fanziner?

Til dels. Har lest Stang Ut, samt noe utenlands og noe av det de andre norske lagene kan tilby.

Kampdagspakk var noe nytt i 2023. Fortell hva er det?

Kampdagspakk er en gratis fanzine/kampprogram som gis ut på Blokka til alle hjemmekamper. Vi bruker dette programmet til å ta en titt på dagens motstander (med mest fokus på supporterne), samt tilbakeblikk til sist bortekamp. Vi bruker også denne til å komme med annonseringer, ros/ris eller til dels opplæring av blokka. Det kan for eksempel være hvordan bruke pyro, eller å ta opp saker som Vålerenga-familien bryr seg om. Vi hadde vel en side med Vålerenga mot Rasisme ifbm hetsen Dicko Eng fikk etter derbyet ifjor. Ettersom dette er gratis, så sier det seg selv at det er noe vi ikke tjener penger på. Med prisen for papir, blekk osv i 2024 så sier det seg også at det påløper endel kostnader i trykkingen av disse. Så i den forbindelse har vi opprettet en donasjonsknapp i Vippsen vår (Ultrassjappa) for at folk skal kunne støtte oss med litt sårt trengte kroner om de liker initiativet og det de leser. Oppfordrer alle som har lyst til å bidra litt her, så vi kan holde prosjektet i live lengst mulig.

Hvordan har tilbakemeldingene vært på disse to prosjektene?

Kun positivt! Leste at en på Twitter skrev at det var første boka han noensinne hadde lest utenfor skolen, noe som må sies å være en hedersbetegnelse for oss!

Ting koster jo, hvis man vil bidra med cash eller tekst. hvor tar man kontakt?

Cash kan man donere til Ultrassjappa på Vipps – alt settes uendelig stor pris på!

Hva angår tekst, så ønsker vi å være selvforsynte internt, men vi har også mulighet til å ha gjesteinnlegg fra tid til annen. Når sesongen kommer igang igjen, så kjører vi på med ultrassjappe fast hver hjemmekamp. Forhåpentligvis får vi på plass en infostand i samme slengen, hvor det ikke er fokus på salg av stickers/merch, men mer fokus på ultraskultur og informasjon. Ta kontakt med oss der, eller på sosiale medier om du har lyst til å bidra med tekst!

Litt om Vålerenga da, blir det opprykk fra nivå 2 til øverste divisjon på  Vålerenga?

Jeg har slutta med betting for lenge siden, så det tør jeg ikke å spå. Håper selvfølgelig på det, men i skrivende stund er det omtrent 5 mann i troppen til A-laget, så pr tid ligger flere klubber mye bedre an enn oss.

Hvilket bortekamper gleder du deg til?

Alle! Neida, det ordentlige (og sikkert kjedelige) svaret blir nok Lyn og Start. Har Bryne som en liten outsider, tror den kan bli jævlig fet også.

Hvorfor skal man dra på bortekamper?

Fordi borteturer er den perfekte måten å bli kjent med nye mennesker eller grupper på. Hjemmekamper er man sannsynligvis med den samme gjengen hver gang, men på borteturer så er man nærmest nødt til å bli kjent med noen nye mennesker. Det er også ingen ulempe at vi presterte vesentlig mye bedre på bortebane i 2023 enn på hjemmebane. Utover det så er Norge et fantastisk land med mye flott natur, så man får en liten ferietur i samme slengen som man er på bortekamp.

Hva er det perfekte å ha med seg på bortetur?

For meg personlig så må jeg ha med weed, uansett hvor turen måtte gå. Har også med noe god spekemat og oster på de lengste turene for å gjøre det til noe spesielt. Utover det så avhenger det litt av motstander, men det er nok en god ide å lese værmeldingen før man reiser på tur. +25 i Oslo kan fort være +8 i Ålesund. Ganske kjipt å reise i shorts og tskjorte om det er høststorm på destinasjonen.

Hvorfor skal man melde seg inn i klubben?

Her er det nok mange som har flere tanker enn meg rundt dette, men for meg så er det viktig å være medlem i klubben fordi man kan være med og bestemme retningen klubben skal ta. Disse avgjørelsene tas som regel på årsmøter. Vi er en medlemsstyrt klubb, noe som i praksis vil si at det er medlemmene som bestemmer. 2023 var et helt forferdelig år sportslig, men det er nok lov å påstå at det var enda verre administrativt. Nå er vi endelig kvitt SPZ og eventyrfortellern Tuva. Forhåpentligvis kommer erstatterne inn for å følge klubbens agenda, ikke sin egen agenda, noe som i stor grad har ødelagt for oss i de siste årene. Årsmøtet er også en ypperlig mulighet til å grille eventuelle erstattere før de innstilles, noe jeg håper vi får til 05.mars. Stygt redd for at klubben ikke tåler enda en styreleder som er mest opptatt av å bygge egen karriere/CV og slikke ræva til London. Så det er helt vesentlig at vi er så mange medlemmer som mulig, som tør å stille klubben til veggs når det trengs.

Det siste året opplever man ofte at folk vil være anonyme på intervjuer osv. Hvorfor det?

For min egen del er det at det er meningene mine som betyr noe, ikke hva jeg heter. Det er også greit å holde seg anonym for unngå myndighetenes søkelys, samt at det faktisk finnes noen supportere der ute som outer deg med fullt navn og bilder, samt ringer arbeidsgiver og tyster som små rotter så fort de møter motstand i livet (Hei Lyn! Hei Ada!)

Nevn 3 grunner til at man skal se Vålerenga live i 2024?

Østblokka, gunstig kampoppsett med mye lørdagskamper (spesielt borte) og forhåpentligvis et lag som har nullstilt seg, går rett i angrep og vinner mange kamper i OBOS.

Siste spørsmål, hvorfor kjøpe merch av Ultras Sjappa til Ikaros?

Først og fremst fordi vi har jævlig mye kul merch til Vålerengafamilien! Pengene vi tjener på det går uavkortet til å kjøpe og utvikle ny merch. Pengene går også til nye flagg, to-stangs og pyro. Enkelt sagt: pengene går uavkortet tilbake til Vålerengafamilien!

Takk til Pelle for intervjuet og lykke til denne sesongen på tribunen.