INTERVJU MED PYRO & PIVO FAR MORTEN GALÅSEN

For de uvitende hvem er Morten Galåsen?

Hehe, jeg tror ikke man må være uvitende for å spørre om det. Jeg er en helt vanlig, men litt sær og veldig høy fotballsupporter som driver med podcast. En av dem handler om fotballkultur og heter Pyro & Pivo. Ellers er jeg glad i å reise og lage mat, høre på musikk, og bli stadig mer skalla pga. mitt kjære LSK.

Gratulerer med 300 episoder av podcasten Pyro & Pivo. Hvor mange år tok det?

Mange takk! 300 er et helt sykt antall. Enda sjukere er det at jeg er stolt av de aller fleste av episodene. Det tok sju år og noen måneder, etter at jeg startet opp høsten 2016.

Blir det 300 nye?

Det var flere som skulle skåle for de neste 300 på «etterfesten» etter showet den kvelden. Der og da føltes det mildt sagt overveldende å tenke på at jeg skulle gå gjennom alt dette en gang til. Vi får se! Jeg er innstilt på å holde på så lenge det er gøy, men har også tenkt at det er lurt å gi seg før podcasten har utspilt sin rolle. Problemet er kanskje at jeg ikke blir den første til å vite når det er.

Hvor lett er det å få gjester, eller må man bruke de samme litt oftere?

Litt begge deler. Erfaringa er at man hovedsakelig får positive svar, bare man spør. Den største utfordringa er at ettersom jeg ikke har en fast makker, er jeg 100% avhengig av å få tak i minst én gjest hver eneste gang. Det har vært tilfeller hvor jeg har hatt avtale om innspilling for eksempel torsdag kveld, og så har livet kommet i veien for gjesten. Da gjelder det å hive seg kjapt rundt for å sørge for at det blir episode den uka også, og da har jeg en del go-to-gjester som jeg vet leverer på kort varsel.

Favorittgjest?

Oooff, den blir urettferdig å svare på. Jeg kan heller si hvilken type episoder jeg liker best, og det er de hvor jeg selv har vært på en fotballtur og gjennomgår den med dem jeg var på tur med. Det er som oftest, men ikke alltid, nære venner av meg.

Du er også med  på ett program på Fotball TV. Hva er mest gøy?

Begge er mest gøy! Programmet på Fotball.TV er jo i praksis podcast det også, bare med kamera og et og annet videoklipp. Meeen jeg kan nevne at vi i Fotball.TV har flere meget spennende prosjekter som vi er godt i gang med, og drypp av disse vil komme utover våren, hvis det er lov å si.

Banehopper også, hvor mange land har du sett fotball i?

Jeg omtaler ikke meg selv som banehopper, for jeg har ikke den «samlemanien» som Helgå prater om. Det gir meg ikke noe å se for eksempel en vilkårlig breddekamp i området bare for å se en fotballkamp, men jeg drar heller på kamper for opplevelsens skyld. Med det sagt, så er det viktig for meg å huke av land, haha. Når jeg ser i Groundhopper (som jeg fortsatt kaller appen), ser jeg at San Marino i januar ble mitt 34. land. Det inkluderer forsåvidt Norge, da.

Hvilket land reiser du oftest tilbake til, Tyskland og Tyrkia?

Tyskland har etter hvert overtatt tronen der, altså. Det handler mye om bekvemmelighet; kortere reise, billigere fly – men også at jeg har blitt utrolig glad i byen Berlin og klubben Union med årene. Men det har blitt et tosifret antall turer til begge to, og jeg skal sannsynligvis til Tyrkia igjen i mars for å se et derby.

Kiosk i utlandet er vel litt mer kreativt enn i Norge?

Det kan man si, men det kommer veldig an på hvilket utland. Men siden vi snakket om Tyskland, så er det fascinerende at 4. nivåklubben Berliner AK, som jeg besøkte i fjor, hadde en MYE bedre kiosk enn alle eliteserielagene jeg har vært borti. Og aldri i livet om de har større ressurser enn topplagene våre! Så saken her er at norske klubber jevnt over er helt elendige på kiosk- og serveringstilbudet på stadion. Her er jeg sikker på at det er mye å hente for å løfte kampopplevelsen mange hakk, noe som igjen vil føre til at flere tilskuere kommer tilbake til neste kamp.

Tilbake til Norge og supporterlivet. Hvordan blir året 2024?

Selv om det er mest gøy for meg, blir det jo et merkbart savn i tribune-toppsjiktet i Eliteserien i år. Året ellers blir nok bra likevel. Vi var veldig bra i 2023, Brann og Rosenborg det samme. Viking tok noen steg tilbake, mens Tromsø tok mange steg frem. Så blir det veldig gøy å få Fredrikstad opp igjen. Jeg er spent på hva Østfold-derbyet kan bli om de får noen år på baken! Men det aller viktigste for meg er at supporteropprøret mot VAR fortsetter med uforminska styrke. Nå som årsmøtene renner over landet, håper jeg virkelig at de gode kreftene (altså supporterne) har sendt inn årsmøteforslagene sine mot VAR og ikke minst mobilisert for å få forslagene banket gjennom.

Gleder du deg til derby mot Kåffa?

Nei, fy faen.

Registrer at Kanari-Fansen prøver seg på digital utgave av Humbug & Kanari stemmer det?

Ja, det har vært flere år med motbakke for den stakkars redaktøren nå, så KFL.no er allerede i gang med å heller poste «fanzineartikler» der med (u)jevne mellomrom. Forhåpentligvis kan dette fungere som en påminnelse om hvor kult fanzinestoff kan være og pirre skrivelysta til flere, og føre til at den ekte fanzina kommer fram igjen.

Brødrene dine er vel Vålerenga supportere og du LSK supporter. Har du kødda mye med de?

Dette vil kanskje overraske mange (i hvert fall av de som vet hvem jeg er gjennom P&P og Twitter), men jeg er ganske snill mot vif-folk i virkeligheten. Jeg er først og fremst breial mot «det brede vif-publikum» og ålreit mot enkeltpersonene. Men det er klart, hvis de starter…

Hvor mange matcher satser du på i år?

Jeg sliter fortsatt med å hente frem den store motivasjonen så lenge VAR er i bildet. Men det blir de fleste, kanskje alle, hjemmekampene. I tillegg får jeg med meg så og si alt på Østlandet og velger meg ut et par langturer. Aspmyra er eneste stadionet i Eliteserien jeg ikke har vært på, og den var egentlig prioritert i fjor, men så ble den flytta til mandag. I år ble den lagt til fuckings desember, så jeg vet ikke helt. Men jeg antar det blir et sted rundt 25 seriekamper. Det blir som oftest det.

Hvorfor skal man melde seg inn i klubben man heier på?

Jeg var litt innom det oppi her, men supportermakt er en ekte greie! Medlemsdemokratiet er det fineste med norsk fotball, og noe vi aldri må ta for gitt. Veien fra å være en helt vanlig person blant tusenvis av tilskuere, til å få DIN mening hørt av klubben, er mye kortere enn du tror. Og det første skrittet mot å påvirke klubben og fotballen i riktig retning, er å melde seg inn.

Har du ett tips til leserne på følgende:

Podcast?

Utenom Pyro & Pivo? Jeg ville sagt Harde Mottak, men skal jeg tenke ikke-klubbspesifikk, har jeg stor sans for nerderiet til Lia & Karlsen i podcasten Chivadze.

Bok?

For tida leser jeg Noa Bachner sin «Den sista utposten» som handler om svensk fotball og nettopp medlemsdemokrati. Den er strålende.

Øl?

Jeg er svak for en skikkelig humlete IPA eller pale ale. En veldig god som er lett tilgjengelig i butikk er pale alen til Haandbryggeriet. Ellers passer det jo å nevne palestinske Taybeh i disse tider, som man kan få på polet.

Mat?

Aah, hvor begynner man? Det nærmer seg St. Patrick’s Day, og det er fortsatt kaldt og guffent ute, så en skikkelig shepherd’s pie slår aldri feil på denne tida. Selvfølgelig med en stout og en god whisk(e)y til.

Blir det Vålerenga mot Lillestrøm på nivå 2 i 2025?

Nei, men på nivå 1!

Takk for intervjuet å lykke til videre.

Takk, det trengs.