INTERVJU MED SARPSBORG 08 SUPPORTER TROND SÆTERØY.

EVD redaksjonen har tatt en prat med Trond Sæterøy om Sarpsborg 08, breddeball i Østfold pluss pluss. Bli gjerne med videre .

For de uvitende hvem er Trond?
Tja, en forhåpentligvis hyggelig kar, med interesse for norsk fotball. 08, spesielt, men norsk fotball generelt. Jeg er nok blant de som ikke klarer å se hvordan man kan bruke mer engasjement og tid på en utenlandsk klubb enn en norsk. 

Du var SLO i Sarpsborg 08 lenge,  Tok noen over eller er klubben uten?
Heldigvis har 08 funnet en kar som vil være SLO i 2024. Jeg tror det dette blir bra. Det var et savn å være uten sist sesong. 

Prøvd å lese meg opp litt. Hvor lang tid tok det før Sarpsborg 08 ble stiftet?. Hvor mange klubber er innblandet?
Hehe. Si det, du. Jeg tror du vil kunne få en del ulike svar på det. Formelt er det 15. januar 2008, men klubben fikk jo ikke navnet sitt før 2009…. «De fleste» mener nok at klubben likevel er eldre, kanskje tilbake mot tusenårsskiftet da det var forsøk på å stable en satsende klubb i byen. Supporterklubben er eldre enn stiftelsesdatoen til 08. Fossefallet Suppporterklubb ble til i 2005, mens Sarpsborg Invest som er deleier ble stiftet i 2001…. Det er 16 samarbeidsklubber som i ettertid står bak samarbeidet, selv om noen av disse var mer aktive enn andre frem mot dannelsen av den endelige klubben.

Laget har jo klart å bite bra fra seg, kjøpe billig og bra også selge for masse penger?
Noen synes nok jeg har vel lave ambisjoner, men jeg synes faktisk vi har klart oss ok. Og ja, vi har helt klart en historie med gode kjøp og gode salg. Vi selger for mye til å etablere oss i toppen mener en del. Jeg heller nok til 08s versjon om at salg er nødvendig for å opprettholde og også øke satsingen.  

Samtidig er det et gode å kunne etablere solide klubbspillere, som blir sesong etter sesong. Det er jo disse som er bærebjelkene i laget.

I tillegg spiller vi med Billborn som trener fin og underholdende fotball, med til dels høy risiko. 

Beste/Værste minne med klubben?
Jeg kommer ikke utenom kampen i Israel, borte mot Maccabi Tel Aviv, hvor vi vant og sikret oss gruppespill i Euroleague i 2018. Israelerne forsøkte seg med alle mulige rare triks for å ødelegge, som at ballguttene fjernet alle drikkeflaskene langs banen, i stekende varme og en syk luftfuktighet, Scoringen kom på straffe noen små minutter før slutt. Spinnvilt var det.

Samtidig er det en borteseier i serien som sitter dypt hos meg, nemlig klubbens andre borteseier i toppdivisjonen gjennom tidene. Vi slo Bodø/Glimt 4-3 borte etter en helt vanvittig kamp. Den verste kampen må være 0-4 tap i cupen, samme sted og mot samme motstander noen år senere. Jeg dro da opp og ned til Bodø samme dag, og to av målene ble scoret av nåværende sarpelegende Ole Jørgen Halvorsen. 1-6 hjemme mot Godset sitter i. Det samme gjør 0-5 på Marienlyst i 2021, etter at 08 hadde rundspilt Godset. Tro det eller ei.

Hvordan er tribunekulturen i Sarpsborg?. Jeg fikk veldig pes ifjor når jeg mente Fossefallet kvalifiserte til en 16.plass?
Jeg tenker vi heller skal ta den som en utfordring om noen synes vi er ræva på tribunen. Ingen vits i å bli sint eller fornærmet for det. De som kan gjøre noe med det, er oss selv. Tribunekulturen har svingt, men reelt sett har vi vel med svært få unntak vært en veldig snill klubb med (for?) snille supportere. Vi har hatt flere generasjonsskifter på få år, av ulike årsaker. Vi var gode i 2019, men har ikke klart å løfte oss dit igjen etter coronaen. Tendenser sist høst kan likevel tilsi at det ikke blir så «halvgæli» i år. 

Oppgjørene Sarpsborg-Fredrikstad og motsatt kommer vel til å koke bra?
Selv skulle jeg ønske at Den andre byen forble der nede i gjørma. Men ja, det bør koke greit i de oppgjørene der. Visste du forresten at den første byen i Norge som het Sarpsborg var Fredrikstad? Og at FFKs første drakter var blå og hvite stripete?

Andre oppgjør du gleder deg til?
Frua er LSK-supporter. De kampene er dermed naturlig litt ekstra. I tillegg har det jo vært litt gnisninger mellom supporterne de siste åra. Har alltid digga å være i Bergen på kamp, men tror ikke, dessverre, jeg får med meg bortekampen mot Brann denne sesongen.

Du er også banehopper og styrer Breddeball i Østfold på Facebook. Stemmer det?
Jeg anser ikke meg selv om banehopper. Til det er jeg for «stasjonær» i Østfoldkretsen. Jeg er ikke i nærheten av disse «halvgale» som reiser verden rundt for en ny bane. 

Men ja, breddeballgruppa på FB, som nå har eksistert i to år, har blitt en fin hub, en møteplass for breddefotballinteresserte.

Ser du alt av lag nedover i divisjonene i Østfold? Sees vi på Kambo i løpet av 2024 da eller?
Ja, kan være svaret på begge spørsmålene. I 2023 fikk jeg sett alle herrelagene i kretsen, fra 3. divisjon og ned minst en gang, inkludert andre- og tredjelag – og inkludert lagene som etter hvert trakk seg. Jeg så alle førstelagene på hjemmebane, med unntak av et lag, Tveter. Var moro, det. Og er du på kampene til Kambo, kommer jeg ganske sikkert innom. Jeg overvar for øvrig en helt vanvittig kamp mellom Berg 3 og Kambo 2 sist sesong, som endte 8-4. Her snakket vi angrepsfotball fra begge lag i 90 minutter. Vanvittig moro!

Hvor viktig er det at vanlig supportere engasjerer seg litt mer enn bare å heie på laget?
Det er vrient å pålegge andre hva andre skal gjøre. Samtidig, for egen del, så er det vrient å kun vise engasjement bare på kampdager. Jeg er da supporter hele tiden. Og om flere har den oppfatningen er det lettere å få ting til å skje og at man kan påvirke.

Stille på NSA sitt supporterseminar, melde seg inn i klubben. Ta på en lue f.eks at dette laget heier jeg på?. 

Det å være medlem av klubben, møte på årsmøte er meget viktig.

NSA-seminaret er helt nydelig. Mye læring, gode diskusjoner og refleksjoner som man kan ta med seg videre i sitt eget engasjement. I tillegg er det en flott møteplass for ulike supportere fra alle klubber. Det å knytte fotballkontakter landet rundt er ikke annet enn godt når man reiser rundt på kamper. 

Klær? Tja, jeg er nok litt halvanonym i kledselen selv. Skjerfet er med, klart, men ellers blir det klubbens eget supportermerch i svart og grått.

Er det noe du alltid kjøper i kiosken på match?
På 08-kamper har jeg sjelden tid til kiosk. Da skal man jo synge og være med på tribunen. På breddekamper blir det ofte brus, vaffel, gjerne pøffel-varianten. Da med en stripe sennep. For øvrig en fin måte å sponse breddeklubbene litt. 

Ett podcasttips til leserne?
Nja, nei egentlig ikke.  De fleste vedvarende podcaster er nok godt kjent for de fleste. Er heller ingen storforbruker av podcasts selv. Tusler heller ut  på en kamp enn å sitte å høre om fotball. Det sære her er kanskje at jeg knapt ser fotballkamper på tv. For det meste bare 08 om jeg ikke får vært på bortekampene selv.

Middagstips hos Foyn Spiseria?
Her er jeg kjedelig. Det jeg oftest kjøper er 200 grams burger med ost og bacon. Men hvordan visste du at jeg er innom der? HAHA! Det er ikke noe veldig eksotisk på menyen, men det går an å teste Ståle Spesial (Ståle er en  engasjert fyr i hockeyen i Sarp): Halvt halvt sprø chips og stappe, toppet med biffkjøtt, ost og saus.

Blir det hockey også eller bare fotball?
Jeg var hockeypunch tilbake i tid. Men det gikk liksom over. Jeg bruker å si at hockeyen forsvant med Janne Claesson. Som nå er en del år siden. Blir kun sporadisk hockey for min del, Samtidig skulle jeg, paradoksalt nok, ønske at mange flere var på Sparta-kampene. Interessen der er for liten til hvor bra hockeyen gjør det. Likevel – og ærlig: Det blir for min del aller mest fotball.