INTERVJU MED ÅLESUND SUPPORTER NIKOLAI

Hvem er Nikolai?

Mitt navn er Nikolai Sundklakk, 29 år fra Ålesund. Jeg er styremedlem i Aalesund Support med hovedansvar for tifo. På feltet er jeg også  trommis. Iløpet av barndommen min på slutten av 90-talle og starten av 2000-tallet så gikk AaFK fra å være en liten bydelsklubb til å bli en etablert storklubb i Norsk toppfotball. På dette tidspunktet var Ålesund Norges største by som aldri hadde hatt et eliteserielag. Mange i byen såg til Molde og hva de hadde fått til der. En betydelig mindre by, men som allikevel hadde lykkes med å etablere ett lag i Eliteserien. Dette var nok en av grunnene til at entusiasmen var så stor i Ålesund da vi også endelig fikk et eliteserielag. Det var pappa som tok meg med på min første kamp på Kråmyra i 2002. Dette var i opprykkssesongen og AaFK møtte Strømsgodset, AaFK vant kampen 4-0 og jeg var hekta. Pappa er riktignok fra Bodø, men hjertet hans har blitt oransje med årene. 

Ålesund har to forskjellige supporterklubber, Stormen Support & Ålesund Support. Stemmer det?

Ja, det stemmer. Stormen er den offisielle supporterklubben, mens Aalesund Support er en supportergruppering som ble opprettet i 2016 på et tidspunkt hvor supportermiljøet i Ålesund lå med brukket rygg. Noe måtte gjøres. Aalesund Support har som mål om å bygge opp en sterkere tribunekultur med fokus på tifo, pyro og andre visuelle effekter som flagg. Vi er tydelige på at alt av flagg og bannere skal være håndlaget, ingenting skal trykkes. Vi har aldri brukt ordet ultras om oss selv, men det er i den retning vi ser til. Vi favner også ett noe bredere spekter av mennesker enn hva en tradisjonell ultrasgruppe gjør. I skrivende stund er det ikke grunnlag for en skikkelig ultrasgruppe i Ålesund. Som sikkert de fleste supportermiljø i Norge så har det også vært splittelser mellom de to grupperingene. Men fra og med 2022 så har begge stått på samme seksjon og i 2023 prøvde vi en felles tifogruppe. Noen utfordringer har det vært, men alt i alt har det gått greit.  

Hvordan er stemingen i Ålesund foran sesongen 2024?

Det er vanskelig å gi ett godt svar. I supportermiljøet er det bra, spesielt i tifogruppa. Men i byen ellers så virker det dessverre som om folk har resignert. I alle mine år som aktiv supporter så har vi alltid vært blant de laga med bra tilskuertall. Selv da vi spilte i obosligaen i 2018 så hadde vi bedre tilskuersnitt enn over halvparten av eliteserielagene. Men nå som AaFK skal spille sin fjerde sesong i Obos på syv år, hvor vi i begge av de to siste nedrykkssesongene har vært ligaens desidert dårligste lag, så tærer det på interessen. Jeg snakket med en langsidesupporter som hadde hatt sesongkort siden stadion var ny i 2005. Han sluttet å gå på kamper sommeren 2023. Han var rett og slett så fotballdeprimert at han ikke orker å se på lenger. Jeg kan heller ikke huske å ha sett CLS så glissent noen gang som den har vært i høst. Jeg vet interessen er der ute, for på enkeltkamper så kan de være nokså fullt. På kampen mot Molde i 2022 så var stadion utsolgt 3 dager før match, i 2023 var det 9000 solgte billetter til samme oppgjør tross syv strake tap og ikke ett eneste mål så langt i sesongen. I opprykkskampen mot Ull/kisa i 2021 var det 8000 tilskuere, så tallene kan fort snu om resultatene kommer.  

Sesongen 2024 på nest øverste nivå blir tøff. Hvilken matcher ser du fram til?

De forrige sesongene vi har spilt i Obos så har det vært mange rare kamper mot klubber som egentlig hører hjemme på breddenivå, til og med klubber som ikke eksisterer lengre. I år blir det annerledes. Jeg ser fram til alle kampene, men kanskje spesielt mot de store lagene: Lyn, VIF, Stabæk, Start, Sogndal, Moss osv. 

Hva blir den ultimate borteturen?

I år er det ingen borteturer i umiddelbar nærhet. Nærmeste er Sogndal som ligger 250 km unna. Sogndal borte er alltid en bra tur. Siden jeg har studert og bodd 3 år i Oslo så hadde jeg tidlig bestemt meg for å prioritere Lyn og Vålerenga, men begge kampene ble lagt til en ukedag, mandag og onsdag, da blir det vanskelig. Har en bror som bor i Trøndelag, så Ranheim og Levanger er også fristende. 

Hvordan går det med rekrutteringen av unge nye supportere i Ålesund?

Vi har fått inn noen ivrige ungdommer. Disse er i startfasen av en egen yngregruppe. De er ikke så mange, men de har riktig innstilling. Mange av de er veldig aktive i tifogruppa. Den aktive kjernen av tifogruppa består av seks personer, hvor fire av dem er tenåringer fra den ferske yngregruppa. i tillegg til de seks så har vi også en godt voksen kar fra Stormen med i tifogruppa. Tidligere så har jeg slitt med å få med folk på tifo, nå er det nesten motsatt. Nå er det tenåringene som sender meg melding for å spørre når neste tifodugnad er. Dette gjør at tifodugnadene går veldig effektivt for seg. Da vi hadde markering mot VAR så lagde vi en enkel tifo hvor Fleksnes knuste en Var-skjerm, den ble laget på tre timer. Den tifoen vi hadde siste hjemmekamp i 2023 mot Viking lå ferdig 3 uker før den skulle brukes. Ivrige ungdommer er gull verdt, de har snudd opp ned på tifohverdagen vår. 

Hvis man kommer som bortesupporter, hvilken pub og spisested anbefaler du da?

Hvis du er ute etter en vanlig brun Pub så er Dirty Nelly et safe valg. Ellers så har Molo Brew et godt utvalg av drikker og gode burgere. Molo Brew er et mikrobryggeri, ikke en Pub. Ellers så liker jeg maten på T2, Dampsentralen, Anno, The Greddy Box, Zuuma og mange flere plasser. 

Nevn 3 gode grunner til at man skal dra til Ålesund?

1.     Gode bortefasiliteter. Selv om det er kunstgress og sponsornavn på stadion, så er det et relativt moderne anlegg fra 2005 med gode fasiliteter. Dere får en seksjon av kortsiden med tak, kiosk, toaletter og ståtribune. Tror også det blir bølgebrytere der neste år. 

2.     Byen har en særegen jugendstilarkitektur.

3.     Byen ligger rett ved Atlanterhavet, omkranset av fjell og fjord. 
 

Dere har kommet dere på TIFO, men hvordan ligger det ellers an med merch, stickers og podcast?

Aalesund support har eget merch ja. Vi har egne gruppergensere og skjerf. Stickers har vi også. Han ene tenåringen far yngregruppa har trykket opp egne stickers som han selger privat. Jeg hører mye på Podcaster, det er ingen supporterpodcaster til AaFK dessverre. Sunnmørsposten har en fotballpodcast som heter sunnmørsball og klubben har Tangopod. Disse podcastene er bra, men de har et rent fokus på det fotballfaglige. Men hvem vet, kanskje det dukker opp noe ganske snart. Vi får se. 

Hvilket 2 lag rykker opp?

Jeg er pessimistisk av natur, så tror ikke vi går opp dessverre. Tro det blir Vålerenga og Stabæk. 

Hvor havner Ålesund på tabellen?

Tror vi skal kjempe i toppen, men blir en sur kvalikplass. 

Har du ett boktips eller podcasttips til leserne?

Hører mye podcast ja. Det går i de kjente Pyro & Pivo, Kald kaffe og andre supporterpodcaster til de fleste klubber. Syns det er en fin måte å få oversikt over hva som rører seg i supportermiljøene. Lesing har jeg et ambivalent forhold til, Jeg liker å tilegne meg kunnskap, så jeg prøver å lese noe. Men som dyslektiker så er jeg leseteknisk svak og det går trått. Men jeg prøver å lese noe, ligger på rundt 2 til 3 bøker i året. Som en troende mann så liker jeg C.S Lewis. Holder på med boken «Se det i øynene».