INTERVJU MED LYN SUPPORTER ALEKS

Rett på sak, hvem er Aleks?

Jeg er en Tåsen-gutt på 37 som har forvillet meg over på feil side av byen og slått meg til ro der. Forventer en innbitt kamp mot lokalmiljøet for å forhindre at mine to barn (begge aksjonærer i Lyns AS samt medlemmer i Lyn og Bastionen) ender i VIF. Sikter på CBK og så får vi håpe det ender på rødtrikken opp til Kringsjå. Tilbrakte mine formative ungdomsår både bak og foran cafédisken på Blitz og er dermed mer orientert mot middelklasse-akademiker-Lyn enn børs og yacht-Lyn.

Du lager podcast fortell om dette prosjektet  og hvorfor skal man lytte?

Første episode ble spilt inn i 2015 i det nedrykket til gamle tredjedivisjon var i ferd med å bli et faktum. «Lyn-media» på den tiden var dominert av surmuling og brønnpissing fra sladrebladet LFM. Vi ønsket å være et korrektiv til dette med en noe mer positiv innstilling til rikets tilstand. Klart det ble surmuling også fra vår side da oppholdet på nivå fire varte og rakk, men vi liker å tro at vi har klart å holde det lettbeint og for det meste konstruktivt tross alt.

Podden springer ut av tribunekulturen rundt Lyn, og etter at Lyn-fanzinen «Intet nytt fra Vestkanten» trakk inn årene fantes det utvilsomt et tomrom rundt Lyn det var et behov for å fylle. Føler at vi over tid har lykkes tålelig greit med å videreføre de vesentligste aspektene av den arven. Og så må det selvfølgelig sies at en retur for den gamle blekka hadde vært svært kjærkomment.

Man burde høre på Vestkanttribunalet hvis man vil ha en uavhengig take på hva som skjer i Lyn, er glad i tribunekultur og vil kjenne litt på nerven rundt en historisk klubb i voldsom vekst og fremgang. Noen skal også ha det til at vi er flinke på det vi driver med. Gi oss et lytt og døm selv!

Vært en lang reise på vei tilbake etter man gikk konk. Nå er laget på nivå 2. Hvordan har reisen vært?

For det meste jævlig frustrerende. Årene 2010-2012 var en oppvisning i totaldominans med en serie opprykk som konsekvens. Men etter å ha toppet tabellen tre strake år begynte det å harke så smått i maskineriet. Fjerdeplassen i andredivisjon i 2013 var løfterik, men derfra og til og med 2021 tråkket vi på landmine etter landmine. Å rykke ned i 2015 sugde, å havne på sjetteplass i tredjedivisjon i 2019 sugde, å være Oslos niende beste lag med minst mulig margin foran Lokomotiv Oslo sugde, å se andrelag ta opprykk mens vi famlet sugde, å ha Korsvoll og Frigg som rivaler sugde, å være Norges nest beste Lyn bak Gjøvik-Lyn sugde. 

Selvfølgelig har alle de sure årene vært ispedd masse kule øyeblikk som en stor cupkamp her og der, og for eksempel da vi ufortjent slo Stabæk 2 i 2017 og trodde vi skulle gå opp til andredivisjon. Vi crowdsurfet i midtgangen på bussen som tok oss inn til byen og ommøblerte den en smule i gledesrus fordi vi var helt sikre på at den skulle vrakes og at dette var sistereis. Etter en helhetsvurdering endte den til slutt med å bli vraket. 

Og selvfølgelig har vi de to siste sesongene som har bekreftet det vi har visst hele tiden: Lyn er en klubb med et enormt potensiale. To strake opprykk er ekstremt og spesielt det siste. Nå er vi tilbake på nivået vi var da vi gikk konkurs og det føles ufattelig godt at vi endelig kan si oss ferdige med det kapittelet i klubbens historie. Det er selvfølgelig også veldig gledelig å se at tribunelivet har fulgt den samme voldsomme fremgangen. Nå er det mer livat på tribunen enn samtlige år etter konkursen og en god del av de som ledet opp til den. Fremtiden er lys og vi er svært klare til å sette preg på førstedivisjon kommende sesong.

De supporterne som samler på baner, har vel fått en del baner fra Ekeberg bane 17 i 6 div osv?

Definitivt. Selv har jeg tatt 69 av mine totalt74 baner i ved å se Lyn spille alt fra sjette- til andredivisjonsfotball. Kuriositeter som Bjølsen kunstgress, Grorud kunstgress (den andre banen på Grorud) og Vestli kunstgress er definitivt krydder på lista som selv Marius Helgå hadde vært stolt av. Kronjuvelen er COOP banen kunstgress da jeg dro for å se Lyn spille borte mot det andre laget i Alta. Scheiße Bossekop!

Lyn er medlemsstyrt som klubb?. Hvor viktig er det for vanlig supportere å melde seg  inn og bidra?

Det er selvfølgelig veldig viktig. Lyn har dessverre et forholdsvis svakt medlemsdemokrati og gjør snåle gubbevendinger fra tid til annen. Plutselig skal vi spille på Kringsjå fremfor Bislett, og så skal klubben skifte navn fra Lyn Toppfotball til Lyn 1896 FK. I krisetider har vi hatt godt besøkte årsmøter, men per i dag er det dårlig oppmøte. Sikkert en konsekvens av at klubben i øyeblikket går så det griner. Så kan man jo spørre seg om det ikke er en god anledning til å mobilisere litt og få gjennom prinsipielt viktige ting som motstand mot VAR, motstand mot sportsvasking osv.

Sesongen 2024 da, Oslo derby igjen  blir vel bra?.  Skal årets kamper spilles på Bislett  også?

Vi skulle selvfølgelig helst sett at derbyet skjedde på øverste nivå, men vi takker ikke nei til hverken Norges største derby eller at VIF roter det til for seg selv. Det er i all hovedsak de jevnlige (og stadig jevnere) cupkampene mot VIF som har vist at vi har livets rett som toppklubb, og nå møtes vi i serien. For to år siden hadde vi derby-kamper mot Nordstrand, Oppsal, Ready, Grei og Lokomotiv Oslo, og det er vanskelig å si noe annet enn at vi foretrekker 2024-varianten av å spille Oslo-derby. Det kommer til å bli et jævla kok, og i år slår vi dem for første gang siden 2008. 

Lyns hjemmebane denne sesongen blir Bislett med Nadderud som reservebane når Bislett er utilgjengelig. Kampen mot VIF kommer til å gå på Ullevaal stadion.

Hvilket andre matcher ser du fram till?. 

Ærverdige klubber som Kongsvinger, Moss og Start blir gøy. Håper Sør arena fortsatt står i juni! Blir nok litt sving over kampene mot Stabæk også. Er spent på å se bortefølgene og oppleve litt tribuneliv også på bortekampene.

Hvilket 2 lag rykker opp?

Stabæk fremstår som det mest troverdige opprykkslaget per nå. Andreplassen tror jeg blir et mellom KIL, Ranheim og VIF. Håper Ranheim tar det,men det er mest fordi jeg vil se Kongsvinger dunke VIF ut av en kvalik.

Hvilken plass får Lyn?

Hjertet sier sjetteplass og mer kvalik-kjør inn i adventstiden. Hjernen sier at det er litt vanskelig å spå fordi Jan Halvor Halvorsens Lyn fremdeles ikke har nådd taket. Gjetter sånn omtrent midt på tabellen, og selv om jeg ikke utelukker øvre halvdel så blir det nok mest sannsynlig en respektabel plassering på nedre halvdel.

Noen skjult perle av pub eller spistested du vil anbefale til folk som skal til Oslo?

Er selvfølgelig forpliktet til å si Tåsen cafébar, men vil også trekke Fram Roald og Umberto i Gamlebyen. Strålende italiensk mat og av kulør kan de stille med et trangt lokale og en innehaver som tar en trall på anlegget når han føler for det. Også selvfølgelig café Blitz da. Alltid café Blitz.

Har du ett tips om en podcast eller bok leserne bør få med seg?

Det er for mange mannfolk i fotballen! Selv forsøker vi oss på litt kjønnskvotering, og lykkes sånn passe. Derfor vi jeg trekke frem podkasten «Mer enn 4-4-2» som er en podkast av og for kvinner i fotball. Av bøker vil jeg anbefale «jeg lever et liv som ligner deres» av Jan Grue. Den er selvbiografisk om hvordan det er å orientere seg i et samfunn laget for mennesker med normale fysisk evner når man selv har en skjør og sårbar kropp. Hvordan preger det identitet, relasjoner, fremtidsutsikter osv. Har null og niks med fotball å gjøre, men livet skal da inneholde litt annet også.

Hvor er Lyn om 5 år?

Om Jan Halvor Halvorsen tar en treårskontrakt til (han er inne i sitt tredje og siste kontraktsår i 2024) er vi i Eliteserien. Hvis ikke frekventerer vi opprykkskvalik og er et av lokomotivene i førstedivisjon. På tribunen holder vi respektabelt Eliteserienivå og er best eller nest best i førstedivisjon. 2009-og 2010-gutta har for alvor begynt å gjøre sitt inntog på a-laget og alle som spiller fotball på vestkanten vil til Lyn. Stadion-prosjektet har til slutt begynt å ta ørlitegrann form, og behovet for Lyns evige kronerullinger har avtatt en smule.

Takk for intervjuet og lykke til videre.