RYKENDE FERSK FANZINE! KOM OG KJØP!

Dykk i arkivet igjen her altså.

Fanziner er ikke ut, det er bare det at færre og færre samler på dem. På 90 tallet var det en boom av dette glade budskapet, men nå i 2006 så er det nesten som å selge sand i ørkenen. Men det finnes ildsjeler som brenner så mye for fanziner at de aldri kommer til å dø helt ut. Selv om de ligger nede med brukket nakke for øyeblikket, så ser det ut som det er i ferd med å snu.

Jeg begynner etter hvert, etter mange år, å få god erfaring med å selge fanziner på kamp. Før måtte man bare konkurrere med andre blekker, men nå må man gjerne dele plass med dem som selger programmer, andre magasiner, den slasken som selger hjemmesnekra armbånd med I love ditt og datt, flyers for neste hockeykamp, Canal+ deler ut noe osv.

Man må virkelig ha med seg en stor tursekk hvis man skal få med seg alt hjem, eller droppe og kjøpe noe.

Så hvis man vil selge, er det bare å finne seg en plass hvor ikke alle er, og starte med å rope ut budskapet. Du står gjerne der og angrer litt for at du drakk for mye i går, med dirrende hender og knekk i knæra. Men skitt au du prøver for det: Jeg selger jo tross alt et produkt folk veit hva er. Eller gjør dekanskje ikke det???

”Se, der går han forbi uten å kjøpe” tenker jeg, han pleier å kjøpe men ikke i dag. ”Jeg abonnerer, jeg” sier en annen til meg. Da veit jeg ikke om jeg skal le eller gråte, for er det noe vi ikke har så er det abonnenter, men det er sikkert en unnskylding for IKKE å kjøpe. Og så kommer han med kvisene og skjerfet som alltid er så pratesjuk. Jeg jatter med mens jeg prøver å pushe flere blekker på folk. Så kommer han som alltid prater, men som lukter så svette og øl at jeg holder på knekke sammen. I hvert fall trenger brillene mine litt puss etter at han har kjøpt. De fleste haster forbi og skylder på at de ikke har veksel og andre dårlige unnskyldninger. Ikke minst morsomheter som ikke engang hører hjemme på ”Du skal høre mye”.

-Hvor mye koster den? 10 spenn, ok jeg tar to stykker. Nei faen er det ikke program? Nei da vil jeg ikke kjøpe. Selger du billetter eller hvor får man det? Selger ikke billetter, det er rundt hjørnet, jeg selger fanziner. Hva er det for noe? Det er noe som er laget av supportere for supportere. Da prøver jeg en, det kan ikke være så ille.

Folk strømmer til kampen. Kampstart nærmer seg og man stresser mot luka, med sporveisveska med vekslepenger, pappesken med blekker og fomler i lomma etter sesongkortet. Vaktene bare gliser når de ser meg med alt jeg drasser med meg inn. Kampen starter, og man kan endelig tenke på litt annet enn å selge blekker.

Favorittlaget går opp i 1-0 etter bare 6 minutter, ja det er bra for da går salget i pausen mye bedre. Jaggu blir det ikke 2-0 rett før pause, og så er det bare å fordele blekker på de som har sagt at de vil selge i pausen. ”Du går den veien, og du den veien”, også blir jeg stående her med pappesken og nyte synet av at folk leser akkurat den blekka. Er det noe som varmer en grunnlegger av en fanzine, så er det akkurat det at flere hundre akkurat leser det du har gitt ut. Ganske orgasmisk er vel det rette ordet. Pausen er over, mer penger i sporveisveska og dommeren blåser i gang annen omgang. Det skjer lite i kampen; motstanderlaget putter 2-1 og så 2-2. Faen hvorfor akkurat i dag når vi hadde nytt nummer ute? Men der, to minutter før slutt, så putter favorittlaget mitt. Alle er i ekstase, det synges og jubles, og det blir litt kyss, klapp og klem. Noe man ikke har hatt siden man gikk på barneskolen. Vi blir stående igjen å hylle laget som har gjort jobben sin, de fleste går ut og hjem, glade og fornøyde. Salgskorpset blir stående litt igjen, på veien ut finner vi noen blekker som ligger slengt. Putter dem tilbake som de store kremmerne vi er og tenker på hvor mange vi har lurt i dag. 

Veska med penger er tung, og vi har bare litt under en kasse med blekker igjen. Dette blir vi lett kvitt, noe skal sendes til andre som samler, og noe legges i supportersjappa for salg. Så til det store høydepunktet, hjem for å telle penger og jekkeseiersøl. Det telles og telles, og det summeres 5437,50. Jaaaaa,vi er i pluss alt, siden trykkeren bare skulle ha 4500 spenn for å trykke 650 eksemplarer.

Så uansett vær, ser du en fanzineselger så kjøp en fanzine av han. For husk: Fanziner er laget av supportere, for supportere. Alt annet er dårlige kopier.

​Mikkel Kjelstrup

Denne artikkelen har vært publisert i FotballMAG som nå dessverre er nedlagt.