INTERVJU MED START SUPPORTER LARS MARTIN GIMSE

Hvem er Lars Martin Gimse?

Jeg er 40 år gammel tobarnsfar, som lever i eksil i Ås, jobber som journalist i Norges mest elskede tabloidavis Dagbladet og er godt over snittet opptatt av Start, tung musikk og mørk øl. 

Tror du Start blir første norske fotballklubb som blir meldt på i Luksusfellen?

Haha, det blir vel Start eller Våelerenga tenker jeg 😉

På en skala fra 1-6, hvor mye kaos er det i Start?

Hvis ikke det siste året til Start, med intern strid, dårlig økonomi, sparkinger, avlyst kamp fordi man ikke skrudde på undervarme og alle andre småting som har skjedd, er en sekser på kaosterningen, så blir det det aldri. Så en blank 6-er der altså (egentlig burde vi vel henta fram en rollespillterning til dette spørsmålet.

Noe bra har det kommet de siste åren nemlig podcasten Start En Pod fortell?

Tja. Hva skal man si? Podkasten ble til litt ved en tilfeldighet. Jeg og Tom begynte å snakke om det allerede på nyåret 2021, men så kom Clubhouse, som jeg riktignok aldri var inne på, men der det ble diskutert Start omtrent hver kveld i flere uker. Spol framover en drøyt halvår, så har vår inntil da Twitter-bekjente Lars Benestad kommet inn i miksen, og vi får plutselig blod på tann. I løpet av tre uker hadde vi ordnet alt, kjøpt utstyr og så var vi i gang.

Jeg, Lars og Tom var ikke omgangsvenner før vi begynte med dette. Jeg og Tom har vært bekjente siden tida rundt 2004/2005, da vi begge var aktive i TIFO-gruppa til supportergruppa som den gang het Menigheden. Lars har vært en langsidesupporter hele sitt liv, og kom inn som et friskt pust fra siden via Twitter, som han der som gikk på 0-4 på Åråsen i 2019. Nå ga jo Lars seg i poden forrige sommer som følge av at han ikke hadde tid til det lenger, så nå er det bare meg og Tom igjen.

Vi to gjenværende er egentlig bare ekstremt glad i å bruke tid på å prate om Start. Vi kunne snakket om Start i timesvis, og da tar vi oss fremdeles i å bli litt forundret over hvor mange som gidder å høre på pjattet vårt. Timingen for podkasten var nok god også, da det var rett før Start En Drøm trakk seg ut, og i tida etter har tribunekulturen og supporterlivet fått en solid oppsving. Så det har blitt utsolgte livepodkaster, masse hyggelige møter med folk i Start og i fotball-Norge, samt noen episoder der vi kikker tilbake på tidligere Start-sesonger.

Så er det jo interessant å merke seg at lyttertallene våre går opp når Start gjør det dårlig. Tydelig at supportere av andre lag liker å høre om supporterlidelse…

Tribunemessig kan man vel si at Londsia er blitt en Suksess? 

Londsida er en kjempesuksess. Den gjengen som står bak det fortjener all mulig heder og ære! De har skapt et utrolig bra supporterfelt, som også har ført til at vi stadig vekk har masse folk på bortefelt rundt omkring i landet også. Der klubben har levert svært svakt de siste åra, så har supporterne bare levert bedre og bedre. Vi ser også at det kommer unge folk til på feltet – at det på en måte har blitt kult å dra på Start-kamp å synge igjen .- det det er utrolig bra! Kan også i samme slengen nevne den realtivt nystartede grupperinga Langsia, som kom til på seinsommeren i fjor. Det er en gjeng meget entusiastiske Start-fans, som sitter på Langsia, og som ønsket å skape litt mer liv og leven der også. Det er da gjerne folk i sånn ca samme situasjon som meg (fra 40 og oppover med familie), som kanskje ikke vil stå midt i Londsia, men som ønsker litt mer leven enn det langsiden på stadion tradisjonelt har vært.

Oppsummert: Utrolig mye positivt på supporterfronten i en tid der det butter sportslig for Start.

Hvilket 2 lag rykker opp?

Det er klink Stabæk og Vålerenga.

Hvor havner Start denne sesongen?

Et eller annet sted mellom 6. og 12. plass, sånn som det ser ut nå. Der er det så jevnt at det kan bli hva som helst. Start budsjetterer selv med en 8. plass, så det forteller vel litt om hvordan klubben selv ser på den kommende sesongen, der det må kuttes til beinet etter et katastrofalt økonomisk resultat i fjor. Klarer vi kvallik skal vi være veldig fornøyd!

Billettangst blir vel neppe noe problem på Sør Arena?

Det ordet er et fremmedord på Sørlandet! Sør Arena er dessverre bygd for stor.

Hvilket pøbber/spisesteder anbefaler du for bortesupportere?

Når man er på bortetur så er det jo ikke fine dining som står på menyen, så da kan jeg anbefale Burger Bordello. Der har de veldig god burger. Er man heller fysen på en italiensk pizza eller pasta, så ville jeg gått på Bellini i Markens gate. Det gjorde jeg selv i sommer, og den pizzaen innfridde! Pubmessig kan jeg f.eks anbefale Telfords. En nydelig pub med britisk preg, der vi i podkasten hadde en meget vellykket livepod i fjor vinter. Trivelig betjening. Elllers må jeg tilstå at jeg har mistet litt oversikten i Kristiansand, gitt at jeg flyttet til Østlandet på jakt etter jobb for snart 13 år siden.

Tror du Evig Lojal eller annen fanzine kommer ut i år også?

Om det kommer en fanzine i år, så blir det nok Evig Lojal. Svaret på det er vel: Tja, kanskje? Jeg vet ærlig talt ikke.

Ræga Råkkers sang om Reidar Flaa. Hvem var det? (Ja sangen har satt seg på hjernen….)

Reidar Flaa er en legendarisk Start-stopper, med kallenavnet Far. Han spilte 558 kamper for Start fra 60-tallet og fram til og med 1979-sesongen, og han var dermed med på hele Starts tur inn i den nasjonale toppen, og var med på laget som tok Starts første seriegull i 1978. Han blir spesielt husket for et fantastisk langskudd mot Lillestrøm, der han dunka ballen i mål fra 40 meter. Som de synger i sangen du viser til: «Skjøt ballen i mål fra 40 meter, så keeperen glemte hva han selv heter». Reidar er altså en vaskeekte Start-legende.

Tror du noen gang får oppleve Start i cupfinale?. 

Tror: Nei. Håper: Ja.

Hvor mange matcher blir det live i løpet av en sesong?.

Det varierer litt. Gitt at jeg bor her på Østlandet avhenger det av hvor mange kamper det er her i området, og hvor ofte jeg kommer meg sørover. Men håper jeg kan klare opp mot 10 kamper i år.

Nevn 3 gode grunner til hvorfor man skal velge Kristiansand som tur i 2024?

Det er perfekt tidspunkt for en Sørlandstur! En lørdag midt i juli kan jo ikke bli bedre. Det er det første. For det andre så er det en av de eneste kampene det året Enga-fansen kan late som de er på en Eliteserie-kamp. Begge lags supportere holder Eliteserie-nivå, så det blir bra stemning, fasilitetene tilsier Eliteserie. Det eneste som ikke er på eliteseriestandard er lagene… Tredje grunnen? Trenger man flere grunner egentlig?

Siste spørsmål, når gjør Lars Benestad comeback i podcasten?

Det er det ingen som vet, heller ikke Lars Benestad. Men vi skal ha ham med som gjest! Sikkert flere enn en gang også