INTERVJU MED PER THORELL OM LIVET SOM SUPPORTER OG FANZINESKRIBENT.

For de uvitende hvem er Per?

Jeg har rukket å komme meg et lite stykke opp i 40-åra og følger Enga så langt det er akseptabelt på hjemmebane (altså, ikke stadion). Det hender jeg må spørre min bedre halvdel om jeg har lyst til å dra på bortematch.  

Nå går jeg neppe under kategorien tribunelegende, men jeg har et langt og brokete kjærlighetsforhold til Enga. Som for så mange andre så startet det vel egentlig for alvor i 97-sesongen. 

Hele sesongen var en eviglang opptur som toppet seg med seier i cupfinalen. Jeg var nok neppe alene om å bli alvorlig frelst det året. Men som alltid så er veien fra suksess til tårer ekstrem kort når du følger denne 

klubben. Toppet seg greit en regnfylt pissedag sent i oktober 2000, da Tommy Fuckings Øren sendte oss ned. Tom Nordlie grein og pælma skoa. Vi grein med han, sverget evig troskap til klubben, dro hjem og 

bælmet noen flasker vodka før vi ramlet ut av Trompeten Karaokebar(!) langt etter stengetid. Tider! Flyttet utenlands påfølgende sesong og avstandsfulgte klubben i mange år. Selvfølgelig gikk jeg glipp av alle oppturene. 

Faen meg surt å tenke på hva mange av dere andre har fått oppleve live, mens jeg fikk det levert gjennom internett og radio. Flyttet hjem, fikk kids og gjenoppdaget kjærligheten til klubben. Skal innrømme at den rustet bittelitt på avstand. 

Begynte med hjernevasking fra tidlig alder og drasset de med på matcher fra de var 4år, enten de ville eller ikke (de ville). En spiller i akademiet i klubben nå og drømmer om å løpe ut på Vålerenga Stadion med den vakre blå drakta. Han andre

har Sjanten som sitt største forbilde og elsker den alternative scenen. Påstår hardnakket at han skal bli Sjantens etterfølger i capotårnet. Jaja, jeg skal ikke knuse noen av drømmene de har. For øvrig hender det titt og ofte at jeg ønsker at jeg var 22 år og kunne vært bajas neders på midten av Blokka. That´s life og alt det der. 

Kampdag, hvordan er antrekket og hvor mye stickers har du i innelomma?

Kampdag er definitivt et av de store høydepunktene i løpet av en uke. Er ingen stor draktmann selv så jeg kjører casual tribunestil. Fred Perry funker både til hverdag og fest! Den alternative scenen med ulike undergrunnsmiljøer har alltid fascinert meg, både i Norge og utlandet. 

Stickers er en viktig del av kulturen så det må man ha med seg. En liten bunke ligger alltid tilgjengelig i jakkelomma. 

Ofte på borteturer eller har det dabbet av?

Elsker borteturer, for all del. Men siden hele familien har hjerneblødning og vil på tur, så er det sjeldent jeg blir med på buss dessverre. Savner selvsagt den biten. Prøver å få med meg de fleste kampene på østlandet og en langtur pr år. Denne sommeren ble det Tromsø. 

Tilbake til stickers har du noen favoritter?. Det har jo tatt helt av?

For en kultur vi har fått til! Har ikke lyst til å plukke ut noen favoritter ettersom jeg vil hylle alle som bidrar til å holde kulturen oppe. Sitckers-Enga er desidert best i Norge!  Spesielt liker jeg Vålerenga Kokkos sine. De lager mye fett.

Måtte jobbe litt med meg selv om jeg var for gammal til dette, eller om det er innafor, men jeg landet på innafor. Siden har mang en stolpe med Lyn eller LSK sticker fått lide. Kan godt la andre klubbstickers få stå 

men disse blir uten unntak fjernet eller klistret over. Nulltoleranse der altså. 

Fanziner blomstrer også i Vålerenga igjen. Felt E, Østkantpakk, Stang Ut pluss Kampdagsfanziner. Hvor gøy er ikke det?

Det er så digg atte hjælp! Her må det også deles ut hyllest til absolutt alle som bidrar til å holde tribunekulturen levende. Jeg kjøper og leser absolutt alt. Kampdagsfanziner var forresten en skikkelig fiffig idè. Genialt 

for tribuneinfo og ikke minst måten man kan spre nye sanger på. Ja, jeg tenker selvsagt på «Da vi vant gull». Vanvittig catchy sang forresten. Også print da dere! All ære til deg Mikkel, for En vakker dag, men det er noe eget med

blekk på papir. Takk til alle som gidder. 

Din favoritt Vålerenga fanzine igjennom tidene?

Her kan jeg ikke si noe annet enn Stang Ut, ettersom det var her jeg bidro først. Det er noe nostalgisk og jeg er veldig glad for at Jon plukket opp stafettpinnen etter deg. Når det er sagt så fortsetter jeg hyllesten av alle som 

produserer, enten det er stickers, tifo, fanzines og podcast. Alle undergrupperinger; Ikaros, Yngste, IB, Enga underground, you name it. Altfor få nevnt og helt sikkert noen glemt. Østblokkakonseptet er bare digg, digg, digg. Endelig er familien samlet, enten du er tjukk og glad, liker en liten fight i skogen, eller bedriver alternativ kultur. Dere er helter som driver tribunekulturen fremover. 

Du får jo sett en del akademifotball. Er det mye lovende på gang?. Lillebror til Opsahl gutta i Tromsø f.eks? Gabirel?

Har ganske god oversikt over enkelte årganger ja. Det er urettferdig å trekke frem enkeltnavn, og jeg vil ikke bidra til å legge press på unge gutter, men herregud; det er mye bra. Så vet alle at veien er lang. 

Det å bli god er et marathon, ikke en sprint. De som ligger veldig langt fremme nå, er ikke nødvendigvis de som er fremst i køen om 2 år. Det er for mange faktorer som spiller inn, men ja, det er mye lovende. Noen av lagene er 

definitivt helt i Norgestoppen. 

Hockey om vinteren eller går du i dvale da?

Flaut å si, men altfor lite hockey. Orker ikke å unnskylde meg, men tiden strekker ikke nødvendigvis til. Prøver å dra på noen matcher i løpet av en sesong, og følger også laget via skjermen. Men det er jo ikke halvparten så gøy, det skal sies. 

Hockey er også best live, ingen tvil. 

Har du noen bok/fanzine/podcasttips til leserne?

Det var en stund det var litt stas å lese casualbøker fra UK, men til slutt endte alt opp i like bøker om selvskryt osv. På fanzinefronten så anbefaler jeg alle Engafanziner. Støtt oppunder. Hører på alle podcaster som omhandler Enga og jeg synes Stang Ut har fått til 

en skikkelig god podcast, med veldig mange interessante gjester. Ellers er jo When we were kings en nydelig podcast å hvile på øret. 

Noen supportermusikk favoritt?

Begynner å bli noen år siden britisk indie herjet så ramlet litt av det lasset. Kasabian får meg alltid gira, men har mest lyst til å trekke frem Islandsgate. 

Kjøres hardt i bilen! 

Hvor mye tid bruker du på X i løpet av en dag?

Mindre enn du tror. LIgger alltid en fane oppe på maskinen under arbeidsdagen, men titter mer innom. Så hender det jo at man kommer i diskusjon med Glimt-Twitter eller Liiiiin-Twitter (rasshøl) og da går det 

nødvendigvis litt mer (unødvendig) tid. 

Beste/værste minne som Vålerenga supporter?

Det aller beste tror jeg faktisk er 3-0 mot Brann på Bislet i cupen. Det var vel drøyt 18 000 innenfor portene den dagen og helt euforisk stemning. Skulle gjerne sagt Odd borte i 2005, men siden det ble fulgt via internett så kan det ikke telles. 

Verste minne burde jo vært årsavslutningen året før, og jeg skal innrømme at døren til soverommet fikk kjørt seg hardt da Lyn la seg på Lerkendal i siste serierunde, men igjen; jeg fikk det med meg via radio, så det blir ikke det samme. 

Derfor lander jeg på kvallikkampen mot Sogndal i 2000, tett etterfulgt av 3-4 tapet mot LSK i mai i år. Faen, den var blytung!

Hvis du arvet 100 000  fra en rik tante på Hadeland.  (Alle som heier  Vålerenga er jo derfra) Hvem ville fått penga?

Godt å se at du holder liv i myten Mikkel. Men denne er enkel: Vålerenga Samfunn fortjener 75% av penga, resten går til tribunearbeid, det være seg Enga Tifo eller om f.eks Ikaros trenger å gjøre noen investeringer. 

Ditt drømmelag med Vålerenga spillere du har sett?

Wow! Du liker å gjøre det vanskelig du? Dette er jo en møkkaøvelse for det er så mange som burde blitt med og det blir for mange dilemmaer for min del. La oss prøve likevel. 

Arason 

Freddy-Panzer-Wæhler-Hovi

Grindheim-Bjørdal-Osame

Bojan-Moa-Gud

Benk: Carew-Iversen (jr)-Hæstad-Borchgrevink-Risnæs (senior), Gashi

OBOS 2024, eller tar Vålerenga alt da?

Selvsagt tar vi faen meg alt i 2024. Men vet du hva? I motsetning til Bodø og andre obskure steder så er det ikke så jævlig nøye. Vi har vår egen unike greie, og vi er vant til underprestering. Når det er sagt så hadde det vært 

superfett med noen pokaler og Europaspill. Vi vil alltid værra her uansett

Takk for intervjuet å lykke til videre .