INTERVJU MED SUPER ILDSJELEN DOLPH ANDERSEN.

For de uvitende hvem er Dolph Fredrik Andersen?

Vel, mann på 45 år, født på Hamar, vokst opp på Hamar vest ca. 6-7 slagskudd fra Storhamar ishall. I 2007 flyttet jeg fra Hamar til Vålerenga. Etter hvert som familien økte i antall så flyttet vi lenger og lenger ut av byen. Først til Oppsal, så til Langhus. Har bodd på Langhus i tolv år nå. Kone og 3 barn.Jeg er også utdannet barnehagelærer og arbeider som pedagogisk leder i en barnehage på Vålerenga.

Hvor mange prosjekter holder du på med? Bøker/fanzine/bilder/merch/samle på drakter, glemt noe?

Jeg er som regel sysselsatt med ulike prosjekter knyttet til Vålerenga, og da rettet spesielt mot ishockey. Vålerenga ishockey er min store lidenskap i livet etter familien. 

Jeg var så heldig å få være med Jarle Teigøy og Bjørn Arild Gjerdalen i VIF HISTORIE da de skulle utarbeide 110-års jubileumsboka til Idrettsforeningen. Dette var en prosess som gikk over nesten seks år, og vi hadde så mye materiale at vi måtte lage to bøker. Fotballboka ble utgitt i mars 2023, mens hockeyboka (pluss andre idretter) ble utgitt i august 2023. Begge bøkene nærmer seg utsolgt så hvis du vil ha bøkene bør du kjøpe de nå. Sjappa har fremdeles noen eksemplarer liggende. Totalt la jeg ned nesten 4500 timer i arbeidet med bøkene, så det var mye arbeid, men en svært lærerik og morsom prosess.

Jeg og Stein Roger Johansen har også gitt ut ei fanzine nå i høst. Fanzinen heter «Felt E» og består utelukkende av innhold knyttet til Vålerenga ishockey. I utgaven som kom til seriestarten i ishockey har vi presentasjoner av spillere både på a-laget, U20-laget, samt kvinnelaget. Blekka har intervjuer med Thomas Olsen, Gabriel Koch, Camilla Bakkene, samt andre knyttet til breddeavdelingen i klubben. Det økonomiske overskuddet går tilbake til breddeavdelingen i klubben i form av donasjoner til lag som f.eks ønsker å ha en avslutning etter sesongen.

Videre tar jeg bilder på kampene jeg er på. Bildene blir lagt ut på vif1913.com, og enkelte ganger bruker klubben, klaneneller vårtoslo bildene også. Bildene jeg tar står enkeltpersoner fritt til å bruke så sant det brukes til Vålerengavennligeformål.

De siste seks månedene har jeg også beveget meg inn på merch-markedet. Jeg, Vegard og Veronika driver Østkantsjappa. Vi har hovedfokus på stickers, men har også lansert et skjerf som er i salg. Så langt har vi lansert over 60 motiver med stickers, og salget går over all forventning. Skjerfet nærmer seg også status utsolgt. I likhet med fanzina«felt E» så går overskuddet i Østkantsjappa også tilbake til Vålerengarelaterte formål. Østkansjappa har i skrivende stund donert 4000,- kroner til EngaTifo. Flere donasjoner kommer etter hvert, og det kan dreie seg om å subsidiere billetter på supporterbussene, eller gi til yngres avdeling, gatelag osv. Østkantsjappa kan du følge på X/Twitter og Instagram.

I tillegg til alt som er nevnt over så samler jeg på kampbrukte Vålerenga ishockeydrakter. Jeg har nå ca. 150 kampbrukte VIF Hockey-drakter. Dette er en «passion» jeg fikk for ca. ti år siden, da jeg fikk tilbud om å kjøpe en Kenta Nilsson-drakt, samt en Øystein Olsen-drakt relativt billig. Da ballet det på seg og så langt er jeg oppe i 150 drakter. For meg er en kampbrukt drakt et stort symbol på historien til klubben.

For å runde av det hele så har jeg lagt ut ca. 300 klipp med Vålerenga ishockey på Youtube. Der kan du klikke inn og se hele kamper, samt klipp fra sportsrevyen fra gamledager. Klippene er fra perioden 1981-2023. 

Hva er mest morsomst?

Det er vanskelig å rangere mine gjøremål. Jeg synes alt jeg nevnte i forrige spørsmål er svært givende. Det handler om å komme i flytsonen, da er alt som omhandler Vålerenga gøy. Den overhengende motivasjonen er selvsagt å gjøre et stykke arbeid som kommer klubben og supporterkulturen til gode. Jeg ønsker å være en positiv bidragsyter som fremsnakker klubben.

Hva kommer det av at en fyr fra Hamar, blir Vålerenga supporter? Tettstedet som haaater Vålerenga.

I og med at jeg er født og oppvokst på Hamar så har jeg jo fått «Vålerengahat» intravenøst fra barndommen av. Er man fra Hamar så skal man hate Vålerenga. Slik er det, og slik har det alltid vært. Men, da jeg var til stede på min første Vålerenga kamp (Storhamar-Vålerenga) 18. oktober 1986, så ble jeg forelsket i klubben. Mye av grunnen var nok det såkalte apeberget som lagde kvalme og faenskap både i forkant, under og etter matchen. Dette satte inntrykk i en åtte år gammel pjokk som jeg var den gang. Kanskje likte jeg å gå mot strømmen? Jeg har alltid hatt en liten rebell boende inne i skrotten. Selv om jeg var til stede på alle Storhamarkamper så koste jeg meg mere og mere over Vålerengas seiere enn Storhamars. Tidlig på 90-tallet kom jeg ut av skapet og kunngjorde at det var Vålerenga jeg holdt med.

Du har vært med på de to siste historiebøkene, fornøyd?

Det å kunne arbeide med Jarle og Bjørn Arild, som har så mye kunnskap om både klubben og stedet Vålerenga har vært svært lærerikt. Begge har en unik innsikt i klubben som jeg har fått tatt del i. Fotballboka ble veldig bra, men da vi satte fokuset inn på hockeyboka så bestemte vi at vi skulle lage en bok på steroider. Vi tok det beste fra fotballboka, samt at vi kunne gjøre endringer på ting som ikke fungerte så bra. Resultatet ble derfor en hockeybok hvor mye var forsterket. Et eksempel på dette er draktsidene. I fotballboka hadde vi fronten på hjemmedraktene, mens i hockeyboka hadde vi front og bakside både på hjemme- og bortedrakter. Alt i alt er jeg svært fornøyd og jeg er evig takknemlig for at jeg ble spurt om å være med i prosjektet. Bøkene har også utelukkende fått gode tilbakemeldinger fra kjøpere, samt bokanmeldere.

Hvor får man kjøpt bøkene før de blir utsolgt?

Vålerengasjappa har noen eksemplarer igjen, ellers så selger VIF HISTORIE boka. Ta kontakt med Bjørn Arild Gjerdalen eller Jarle Teigøy om du ønsker å kjøpe bøkene. 

Hvordan blir Felt E denne sesongen i hockey, noe ala Østblokka i fotballen?

Felt E er et konsept i regi av klanens ishockeygruppe, hvor formålet er å samle alle grupperinger på tribunen under ett navn. Østblokka har bygget stein for stein gjennom flere år nå, og resultatet er svært overveldende. Det trøkket som blokka utøver, finner du ingen andre steder i Norge. Under åpningskampen mot Frisk Asker viste Felt E hvilket potensial som finnes på Vålerenga og i Jordal Amfi. Synginga var massiv, samt at den storslagne tifoen tok pusten fra et samlet hockeynorge. 4600 flagg, samt et banner på 75 meter gjorde at man fikk flashback til tifoen mot Lyn på Ullevål i 2003. Det var magisk og majestetisk.

Jeg håper Felt E kan vokse seg store og at Jordal Amfi skal bli ei skikkelig heksegryte. Jeg er en old-school herremann og har alltid hatt en negativ holdning til bruk av tromme i ishaller. Det har jeg ikke lenger! Etter at Ikaros møtte mannsterke opp i sluttspillet våren 2023 forandret jeg mening. Det livet Ikaros lagde gjennom 3×20 minutter var meget bra. Jeg håper og tror at Ikaros vil dukke opp på flere kamper. Hvis dagens syngende supportere og Ikaros trøkker til så vil ikke bønda skjønne hva som traff dem.

Du har mange baller i lufta, blir det noe overskudd og penger tilbake til bredden?

Facebookgruppa «Felt E» har i disse dager en spleis gående, hvor man kan legge inn et valgfritt beløp. I tillegg har fanzina«Felt E» opparbeidet seg et overskudd. Det betyr at lagene i breddeavdelingen kan søke om midler. Søknaden sendes til Stein Roger Johansen. Vi har som mål å kunne bidra med noen tusenlapper til hvert lag som søker. Skriv noen linjer om hvilket lag som søker, samt formålet.

Klarer du å sette opp en drømmefemmer blant draktene du har?

Målvakt: 

Åke Liljebjörn

Backer:

Jon Magne Karlstad

Bård Sørlie 

Løpere:

Arne Billkvam

Øystein Olsen

Marius Rath

Hvordan tror du sesongen 23/24 ender for Vålerenga Hockey?

Realistisk sett så tror jeg Stavanger og Storhamar blir sterke denne sesongen. Derfor tror jeg en tredjeplass er et safe bet. Så er det selvsagt slik at hvis vi får flyt, så kan det fort bli serie- og NM gull. På en annen side, lugger det litt så blir det fort femteplass og exit i kvarten. Når det er sagt så er jeg ganske naiv nær det kommer til klubbens prestasjoner. Jeg tror alltid vi skal vinne, rett og slett fordi vi er Vålerenga. 

Nevn 3 gode grunner til at folk skal komme seg på Jordal Amfi?

Klubben seiler i medvind i disse dager. Administrasjonen gjør en strålende jobb med å øse ut nyheter i sosiale medier. Produktet rundt Vålerengas kamper på Jordal har også løftet seg mange hakk. Det finnes mange grunner til at folk bør oppsøke Amfi´n i forbindelse med kamp. Men jeg kan trekke frem tre banale grunner:

1. Hockey er best live

2. Du møter svært engasjerte og hyggelige mennesker

3. Du støtter klubben bare ved din tilstedeværelse

Bør vel komme en egen podcast om Vålerenga Hockey, eller hva?

Det hadde vært fantastisk hvis vi kunne laget en podcast som omhandler Vålerenga ishockey. For noen år tilbake hadde Erik Engen, Anders Blegeberg og Atle Enersen en podcast som het «hockeypodden». Der fikk vi servert intervjuer og analyser fra dagsaktuelle saker. Dessverre satte koronaen en stopper for det produktet. Gjennom podcasten «Blant kokos og kålrabi», av Odd Magne Doseth, fikk vi et dypdykk i VIF Hockey fra årene 1980 til 2013. Den podcasten er også i hvilemodus.

Jeg håper noen tar over stafettpinnen etter de to fabelaktige podcastene nevnt over. Hvem tar´n?

Økonomisk sliter jo norske klubber, hva kommer det av?

Det er vel et sammensatt og komplekst spørsmål. Det enkle svaret er at man bruker mere penger enn man får inn. Ser vi vekk fra Stavanger og Vålerenga som har pengesterke folk i et AS som bidrar til å dekke kostandene, så henger dårlig økonomi som oftest sammen med overdreven satsing. Manglerud Star er vel et godt eksempel. «Vi bruker penger som faen på gode spillere, for da vinner vi kamper og folk og sponsorer strømmer til». Slik gikk det ikke og MS gikk under av den grunn. Noe jeg fortsatt klør meg i skallen over er Storhamar. Med over 3000 tilskuere i snitt i serien, samt et snitt på 5500 tilskuere over åtte sluttspillkamper, så skulle man tro at det var orden i sysakene. Når de i tillegg signerer spillere for harde livet, og tilbyr Norges best betalte ishockeyspiller Andreas Martinsen kontrakt, for så å komme ut og si at klubben er 5 mill i minus … Ja hva skal man si.

Så må jeg gi kred til alle klubber som driver innenfor sine økonomiske rammer. F.eks en klubb som Grüner fortjener all honnør for driften.

Har du noen synspunkter på #Kjærgate saken som pågår?

Jeg har ikke full oversikt over hvem som har gjort hva eller ei. Det viktigste for meg er at sannheten kommer frem uavhengig av hvem som har gjort hva. Skulle det vise seg at det har forekommet straffbare eller uetiske handlinger er det bra at vedkommende står til ansvar. 

Når vinner Vålerenga Hockey neste bøtte?

Realisten i meg sier innen fem år. Den naive meg sier våren 2024.

Takk for intervjuet og lykke til videre. 

Selv takk.