INTERVJU MED ARVE HJELSETH

EVD redaksjonen har denne gangen intervjuet Arve Hjelseth om diverse. Bli gjerne med videre.

For de uvitende hvem er Arve Hjelseth?
Jeg er en gammel mann som er professor i idrettssosiologi ved NTNU i Trondheim. Studietiden tilbrakte jeg for det meste i Oslo. Jeg har vært Liverpool-supporter siden 1974 og Vålerenga-supporter siden jeg så cupfinalen i 1980 på TV, med Erik Foss i stillongs. 
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Det er en blanding av skriving, undervisning, veiledning og svar på henvendelser fra studenter, administrasjon og iblant journalister. Og så reiser jeg en del, både på ferieturer og i forbindelse med jobb. Jeg har en veldig fleksibel jobb. Jobber mye, men når og hvor jeg vil stort sett. 
Blir det mye henvendelser angående VAR  og hva er dine synspunkter?
Jeg har blitt intervjuet om VAR noen ganger, og jeg har skrevet en del om det. Jeg tror ikke VAR var så håpløst i utgangspunktet, da man fortsatt insisterte på at dommerne skulle kunne korrigeres hvis de overså avgjørende elementer som straffespark og røde kort, altså «clear and obvious», som det het. I praksis har det vist seg at VAR blander seg inn i helt marginale situasjoner uten fasit, og ikke minst at det er mange klare regelbrudd de konsekvent ignorerer. VAR er ekstremt inkonsekvent, og ved nærmere ettertanke er det lett å se at det er umulig å få det til å fungere på en forutsigbar og «rettferdig» måte. Jeg er derfor fornærmet over at jeg blir bydd dette tøvet for at fotballen skal bli «bedre». Så jeg er imot VAR først og fremst av denne grunnen. I tillegg ødelegger det selve fotballopplevelsen. Jeg oppdaget etter et par år med VAR at jeg sluttet å juble for mål, for jeg måtte jo alltid ta forbehold. Det er ganske ødeleggende for både fotball- og supporteropplevelsen. 
Har jeg lest feil, eller har du sluttet å gå på fotballkamper?
Ikke helt, jeg kommer nok til å fortsette å gå iblant, ikke minst for å se hvordan supporterlivet arter seg. Men jeg har sluttet å glede meg over fotball som sådan, og jeg ser nesten aldri fotball på TV lenger. Det er helt slutt på å planlegge hverdagen etter hvilke kamper som går. VAR har ødelagt gleden ved det. I tillegg blir jo den internasjonale toppfotballen stadig mer usmakelig. 
Er du fortsatt like hekta på å dra ned til mellom Europa for å følge Brødre Bø som går på ski med gevær på ryggen?
Dette har vært et forskningsprosjekt, hvor jeg har prøvd å studere publikumskulturen i en helt annen idrett enn fotball. Jeg synes skiskyting er gøy, og jeg var på VM i Oberhof i februar sammen med en kollega. Den første artikkelen derfra er forhåpentligvis snart under publisering. 
Hvor mange bøker har du gitt ut, finnes de fortsatt å få kjøpt? Planer om nye, f.eks 1-2-3, hater VAR?

Av bøker om fotball har jeg bare gitt ut Kampen om tribunen, sammen med Hans Kristian Hognestad. Vi kjøpte nylig opp restopplaget for å unngå at det ble destruert, og har vel noen få igjen. I tillegg skrev jeg en doktoravhandling om supportere for 17 år siden som er tilgjengelig digitalt. Microsoft Word – Arve Avhandling disputasversjon.doc (uib.no) Det blir mer artikler enn bøker når det gjelder fotball. 

Har du noen tips til bøker/fanziner/podcast til leserne?

Hvis man forstår litt sosiologi, er Anthony King, The End of the Terraces, om moderniseringen av engelsk fotball i 1990-årene og konsekvensene for supporterkulturen, den beste boka jeg kjenner til. Av generelle fotballbøker liker jeg flere av dem som tar for seg ett bestemt land eller en bestemt fotballkultur. Brilliant Orange av David Winner, om nederlandsk fotball, er veldig god. Ellers er David Conn en fremragende journalist som også skriver om fotball, blant annet Richer than God, om det arabiske eierskapet av Manchester City. Liker Josimar godt. Podcast har jeg ikke tid til å høre på, jeg foretrekker å lese. Jeg pleier å si at jeg har spilt inn flere podcaster enn jeg har hørt. 

På en skala fra 1 til 6, hvor mye savner du debatten på VG?

Ha-ha, i dag vil jeg nok si 1 eller kanskje 2. Men jeg brukte svært mye tid der fra 1998 til 2003, og det var en artig arena å prøve ut både kunnskaper, synspunkter og ikke minst humor på. 

Hvis man vil bli idrettssosiolog  hva må man gjøre da? Holder det med blazer og skjegg?
Det er ikke en beskyttet tittel, så enhver kan vel i og for seg kalle seg det. Men det hjelper om man er sosiolog med kunnskap om idrett i det minste. Sosiolog er et fem års studium. Tar man en doktorgrad, hjelper det enda mer. Jeg går nesten alltid med blazer, men det ser ikke ut som jeg klarer å skape noen mote. Skjegget har jeg fjernet, nå er jeg bare ofte ubarbert. 
Hvor ender Vålerenga på tabellen i 2023?
Tipper 11. plass. 
Hvor viktig er det at supportere engasjerer seg, melder seg inn i klubben osv?
Det er viktig å engasjere seg, for supportere har faktisk innflytelse. Om det først og fremst bør skje ved å melde seg inn i klubben, kan det nok være delte meninger om. Enkelte vil vel mene at supporterne har en tydeligere stemme hvis de har sine egne organer på utsiden av klubben. Men så lenge vi snakker om det som i prinsippet er en demokratisk medlemsforening, har jeg sans for tanken om å være medlem. Men at man faktisk bruker stemmen sin til noe, slik man f.eks. gjør når man demonstrerer mot VAR, er viktigere enn selve medlemskapet