For de uvitende hvem er Christopher Hylland?
Christopher er halvt norsk, halvt engelsk – født i Oslo men vokste opp i Storbritannia, like utenfor Brighton på sørkysten av England. Flyttet da tilbake til Norge som voksen men i 2013 flyttet ville jeg ut i verden og landet på og i Buenos Aires, en by jeg kalte hjemmet mitt i fire år, pluss to år på reise tvers det sør amerikanske kontinentet med opphold i Kolombia og Perú.
For noen år siden ga du ut boka Tears at La Bombonera, fortell om dette prosjektet.
De 6 årene i sør amerika skrev jeg om i boka du nevner «Tears at La Bombonera: Stories from a Six-Year Sojourn in South America», en såkalt football travelogue. I utgangspunktet hadde jeg ingen planer om å skrive bok om oppholdet i Buenos Aires og reisene mine men jeg ble spurt mange ganger om én spesiell kamp, nemlig Boca Juniors mot River Plate, «el superclásico» at jeg ville skrive en tekst om de superclásico’ene jeg var heldig å få med meg fra tribunene til La Bombonera og El Monumental. Den teksten kunne bare legges ut som blogg så kunne folk som var interessert lese om kampene, men når man skriver ned de minnene fra overflaten dukker jo opp flere minner som jeg ville ha med i teksten (litt om argentinsk kultur, litt om det historiske sammenhengen til lagene og fotballen i Argentina, osv) at plutselig hadde jeg et dokument på 30,000 ord. Det var det jeg tok kontakt med forlag for å se om prosjektet var interessant og det britiske forlaget Pitch Publishing ga ut boka i mars 2021. (Boka kan kjøpes fra Adlibris.no ellers kan folk kontakte meg direkte på X/Twitter @hyllnd eller @BomboneraTears for jeg bestiller eksemplarer til Oslo).
Hvis folk skal på tur til Argentina f.eks, er det bare å ta kontakt for tips?
Absolutt. Elsker å snakke om Buenos Aires og Argentina! Jeg la ut tråd på X/Twitter med alle mine favorittsteder i Buenos Aires 1. januar, folk kan ta kontakt hvis ikke de finner tråden så kan jeg dele.
Banehopping blir det en del av også? Hvor ivrig?
Det har blitt en del banehopping på meg ja, men jeg er ikke der noen av det mest ivrige er. Det var en tid hvor jeg skulle huke av baner fordi jeg var i en konkurranse med en kompis fra England om å nå 100 baner først. Men ærlig talt så frister det lite med basehopping i norsk fotball, utenom store eller viktige kamper. Det gjelder forsåvidt også Buenos Aires – tror det eller ei, men det er en del kjedelige kamper der òg. Mot slutten av tiden min i Argentina dro jeg bare på clásico’ene eller Copa Libertadores, for eksempel, eller til lag hvor det var en interessant historie. Og selvfølgelig er jeg på ferie søker man gjerne opp terminlisten for å dra på kamp der man ferierer.
Frister det med en banehopping bok også?
Det er mye banehopping i Tears at La Bombonera! Og Bok 2 kommer til å ha noen banehoppinghistorier fra de 10 ukene jeg tilbrakte i Buenos Aires i slutten av 2023. Det er ikke hovedfokuset til boka men jeg liker å få med mine subjektive erfaringer i tillegg til å skrive om de fantastiske historiene som finnes i argentinsk fotball gjennom tidene. Bok 2 heter «Dame Bola» og jeg håper å få den ut i løpet av 2024, men det styrer jeg dessverre ikke selv.
Har du lest boka Fiender til vi dør av Magnus Borgen? Han reiser rundt for å se matcher?!
Fantastisk bok! Det er ikke mange bøker i sjangeren «football travelogue»: Football Against The Enemy; When Friday Comes, og; Fiender Til Vi Dør er de tre første jeg kommer på (og min egen selvfølgelig).
Vi tar Bislett FK først, får vi snakker om Vålerenga. Fortell om Bislett FK?
Når jeg flyttet tilbake til Oslo i mai 2019 var jeg ute etter nytt fotballag. Pandemien kom og det var jo ikke noe fotball før andre halvdel av 2021, noe som var frustrende da jeg som 1985-modell har få år igjen å spille 11er fotball på det som er et ok nivå. Jeg møtte helt tilfeldigvis en irsk fyr som spilte i Bislett FK så jeg begynte å trene med de – helt tilfeldig møtte jeg på 10 argentineren på dét laget! Helt fantastisk for meg med tanke på å opprettholde språket jeg hadde endelig lært meg på gatene i Buenos Aires. Bislett FK ble stiftet i 2008 av en gjeng med utlendinger og kulturen som et lag for innvandrere fra hele verden har holdt til den dagen i dag. Vi har to herrelag (i 7. div og i 9. div) og et kvinnelag (i 5.) og to 7er lag: blant våre 70-80 medlemmer er det minst 15 land representert (ifølge listen på appen på telefonen: Norge, England, Irland, Nederland, Sverige, Estland, Kanada, USA, Argentina, Brazil, Spania, Romania, Ukraina, Hellas, Marokko, Kolombia, Sveits, Tyskland for denne kommende sesongen, pluss en haug med land som har vært representert tidligere: Trinidad og Tobago, Albania, osv).
Hvor spilles matchene, og er målsetningen å spille på Bislett Stadion?
Bislett Stadion hadde vært fett! Men det er lite sannsynlig ihvertfall i nærmeste tid. Vi er litt nomadisk da vi har fått tildelt en grusbane i nabolaget Bislett som vår hjemmebane. Planen er å bytte ut grusen med kunstgress med det byråkratiske tar tid. Vi er i mellomtiden nomadiske og har spilt kamper på Rommensletta og Kalbakken, samt Ekebergsletta selvfølgelig. Nå har vi en avtale med klubben som het Bygdøy-Monolitten som nå heter bare Monolitten om ikke jeg tar feil.
OBOS 2024, Hvor mange kamper skal du se og hvilket borteturer?
Håper å få dratt på som mange som mulig. Da Bislett FK spilte søndagskampen gikk jeg glipp av en del men det var i 8. div, nå i 7. divisjon går kampene på mandager! Borteturer til Bryne hadde vært gøy men det er en stund til. Jeg som vokste opp i utlandet har reist lite i Norge så hadde vært en god mulighet å se litt av landet.
Rykker Vålerenga rett opp igjen?
Ja. Det bør vi nok klare.
VAR fritt hvor deilig er ikke det?
Jeg kommer til å miste noen følgere her men jeg likte alltid VAR-konseptet samtidig som jeg skjønner absolutt frustrasjonen med hvordan de klare gang på gang å drite seg ut til tross for teknologien. Kanskje fremtiden for VAR er én anking av en feil avgjørelse per lag per omgang med en maks tid på et minutt for å revidere avgjørelsen, for eksempel. Det er jo ikke deilig uten VAR når dommerne driter seg ut.
På tribunen har det blomstret veldig for Vålerenga vel?
Argentinske tilstander kan man si! Sí sí. Det har skjedd noe veldig positivt i norsk fotball generelt de siste årene – nå er det gøy å ta med venner fra utlandet på kamp for det er liv på tribunen også. Ranheim hjemme i 2019 med 3,000 på stadion var ikke akkurat den beste reklamen for norsk fotball – uheldig for de som var på besøk den gangen. Jeg har engelske kompiser som reiser over for borte kampen på Ullevaal Stadion i år, det bør bli en fotballfest og tre poeng!
Har du ett tips på bok/fanzine/øl/podcasttips til leserne av en En Vakker Dag?
De som er interessert i argentinsk fotball bør lese «Angels with Dirty Faces» av Jonathan Wilson. Tidligere nevnt Football Against The Enemy av Simon Kuper er også veldig bra, en kapittel der handler om Argentina om ikke jeg tar feil. Og så er det en del TV serier fra Argentina de siste årene, for eksempel Fuerte Apache om Carlos Tevez sin oppvekst og Puerta 7 som handler om barra brava-virksomheten i argentinsk fotball. Ble også laget en serie om Diego Maradona men har ikke sett den enda.
Hvis du fikk 10 000 spenn måtte gi det til noen i Vålerenga. Hvem hadde fått de?
Bohemen Sportspub mot noen øl!
Takk for intervjuet og lykke til videre.
Takk for praten!