INTERVJU MED BANEHOPPER SØREN.

Hvem er Søren?

Jeg er 33 år gammel, tysk, og oppvokst i Volkswagen- og fotballbyen Wolfsburg. Jeg flyttet til Norge i 2009 som 18-åring. Jeg er veldig glad i fotball og ser så mange kamper som mulig.

Du er banehopper, hvilket lag følger du litt tettere?

Mitt lag i Norge er Lillestrøm SK. Jeg har sesongkort på Åråsen på Kanarifeltet og får med meg en del bortekamper i tillegg. Jeg flyttet til Haga på Romerike da jeg kom til Norge, og etter hvert utviklet det seg en sterk kjærlighet til klubben.

Utover det er jeg også supporter av VfL Wolfsburg. Jeg hadde sesongkort fra 2003 helt til jeg flyttet i 2009 og fikk med meg seriegullet som en av de siste kampene mens jeg fortsatt bodde i byen. Jeg ser alle kamper på TVen og følger klubben fortsatt tett, selv om det ikke blir like mange kamper på stadion lengre.

Hvordan kom du på ideen åhh banehopper har jeg lyst å bli også.

Jeg har alltid vært veldig glad i fotball og selv om jeg kan kose masse meg med fotball på TV, synes jeg det er aller best å se kamper på stadion. En sommer fikk jeg høre om appen Groundhopper som nå heter Futbology og lastet den ned for moro skyld. Jeg begynte med å legge inn kamper jeg kunne huske å ha besøkt tidligere for å sjekke hvor mange stadioner jeg hadde. Da oppdaget jeg også at appen viser hvilke kamper som spilles i nærheten. Med et såpass lettvint verktøy og en grunnleggende kjærlighet til fotball våknet samlelidenskapen og jeg begynte å dra på kamper rundt omkring. 

Hvor mye tid  bruker du på planlegging?.

Det kan gå mye tid på det. Særlig når jeg skal på lengre borteturer med LSK eller når jeg reiser utenlands prøver jeg å få med meg så mange kamper som mulig og planlegger ofte turen rundt det. Sommerferien tilbrakte jeg og samboeren i Albania, men det var dessverre noen uker til sesongstart. Jeg lette etter treningskamper flere uker i forveien, men klubbene var ikke særlig gode på å annonsere dem på forhånd via sosiale medier. Det endte med at jeg søkte opp alle klubber ved hjelp av Wikipedia på Facebook og sendte melding til de som var noenlunde aktive. Heldigvis fikk jeg noen svar og rakk innom to kamper i løpet av ferien. Når jeg reiser planlegges som regel mye av reisen rundt kamper og baner det er mulig å få med seg på turen.

Noen godbiter du skal på i 2024?

Jeg skal til Praha første helga i mars og har fortsatt et lite håp om å kanskje få med meg derbyet mellom Sparta og Slavia. Uansett blir det flere kamper i Tsjekkia den helga. I tillegg skal jeg fullføre Eliteserien og besøke de fire stadionene jeg mangler der (Haugesund, Kristiansund, Molde, Bodø) når LSK har bortekamp. Utover det har jeg kun noen løse planer om flere utenlandsturer, men ikke spikret noe enda.

Hva heter den appen alle snakker om hele tiden?

Den heter Futbology og er et fantastisk verktøy til å både registrere kamper og stadioner man har besøkt og til å planlegge turer og kamper. Premiumversjonen av appen (som koster 100 kroner i året) viser blant annet kamper i nærheten, men både stedet på kartet og datoen kan endres, slik at man kan planlegge turer fram i tid. Denne appen er et must for alle banehoppere!

Har du noen tips hvis folk vil starte opp som banehopper?

Det er veldig enkelt å begynne med det. Det er bare å finne en kamp man har lyst å dra på og gjøre det. Da jeg begynte tok jeg de lavthengende fruktene først. Mange av de første kampene jeg besøkte var kamper i Oslo som ble spilt i nærheten av et t-banestopp. Fotball.no har en god oversikt over «Dagens kamper» per fotballkrets slik at det er lett å planlegge en kortreist tur.

Når du er på kamp hvor fort ser du at: Ahhh den personen er sikkert som meg, en banehopper?

I Futbology-appen kan man se hvem andre som er på samme kamp man besøker. Jeg synes alltid det er interessant å ta en titt i den funksjonen for å se om flere likesinnede besøker kampen. Ved flere anledninger har jeg blitt kjent med andre banehoppere gjennom det. Hvor enkelt det er å se utover det varierer veldig synes jeg, men flere banehoppere har sine egne ritualer som for eksempel å gå en tur rundt banen der det er mulig eller å telle tilskuere. Det kan ofte være litt «avslørende».

Du er også med en  i  podcast og ett program på Fotball.TV Fortell?

Jeg har vært med i fotballpodcasten «90 minutter» siden høsten 2019. Thomas Edwardsen, Mats Granvold og jeg publiserer som regel en ukentlig episode der vi snakker om hva som har skjedd i Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A og Ligue 1 i helga som var. Særlig topplagene i de fem ligaene følger vi forholdsvis tett.

Jeg er også programleder for programmet «Dreierpack», som handler om Bundesliga, på Fotball-TV. Morten Galåsen, min bror Lars Döpker og jeg møtes i studio en gang i uka og snakker om forskjellige temaer rundt Bundesliga, samt at vi ser litt på den kommende runden. Det er utrolig givende og hyggelig å ha muligheten til å være med på begge deler.

Beste/Værste minne som banehopper?

Siden det er snakk om banehopper skal jeg utelate opplevelser med eget lag. Jeg har opplevd veldig mye morsomt som banehopper, men den beste opplevelsen må ha vært å se Inter – AC Milan på San Siro i februar i fjor. San Siro generelt og Derby della Madonnina spesielt hadde jeg lyst å besøke lenge. San Siro oppfylte alle forventninger – et enormt fotballtempel som imponerer både med sin størrelse, sin historie og supporterne som fyller tribunene. Det var en fantastisk stemning både før og under kampen, rett og slett en herlig opplevelse.

Som banehopper har jeg ikke hatt mange dårlige opplevelser. Avlyste kamper og i verste fall bomturer er aldri hyggelige. Det har vært kamper der jeg har vært både kald og våt, men så lenge det er fotball og i en del tilfeller godt selskap takler jeg det meste. Med både LSK og Wolfsburg har det vært en del dårlige opplevelser, men det går mer på supporter- enn banehoppertilværelsen.

Velvære i kiosken, Hva er det du bare MÅ  kjøpe?

Jeg har ikke nødvendigvis den ene tingen jeg må kjøpe. Det nærmeste jeg kommer der er vafler som alltid fungerer bra. Det jeg liker å kjøpe er noe som man ikke får (mange) andre steder, noe som kanskje er spesielt for klubben og stedet man besøker. Da Nesodden IF solgte hjemmelagde kaker på en kamp gikk jeg for det. På Høddvoll måtte jeg prøve svinemør. Det er gøy med litt unike ting som selges forskjellige steder.

Når får man alkoholservering på norske stadioner?

Jeg er redd det er langt unna, i hvert fall når det gjelder at man kan sitte på tribunen og ta seg en øl mens kampen foregår. Det virker dessverre å være liten vilje til å mykne opp regelverket på dette området.

Du får lov å fylle en minibuss med 9 personer, hvem ville du tatt med på tur?  (Tar du utfordringen?

Det er et fryktelig vanskelig spørsmål. Jeg tror jeg hadde bare kjørt på med førstemann til mølla.

Noen nettbloggere du anbefaler å følge? 

Når det kommer til banehopping kan jeg anbefale bloggene til Marius Helgå (https://bombaball.blogspot.com/) og Stig-André Lippert ( https://paabortebane.no/). Begge har besøkt mange forskjellige baner både i Norge og i utlandet og jeg synes det er veldig interessant og lese deres beretninger.

Podcast/boktips til leserne?

For de som er interessert i banehopping vil jeg anbefale podcasten Kald Kaffe. Det er en banehopperpodcast drevet av Mattis Moen og André Øyvåg som snakker om veldig mye forskjellig rundt det å være banehopper, forteller om opplevelser de har hatt og deler erfaringer.

Jeg synes det finnes mange gode og interessante fotballbøker og det er vanskelig å velge ut en spesiell. Jeg kan anbefale mange, men for ikke altfor lenge siden ble jeg ferdig med «Fotballagenten» av Knut Høibraaten og den var herlig lesning.

Takk for intervjuet og lykke til videre