INTERVJU MED BANEHOPPER STIG-ANDRE LIPPERT

For de uvitende hvem er Stig-Andre?

Jeg er 33 år gammel. Vokst opp i Svelvik, par mil utenfor Drammen. Bor nå i Moss med kone og snart to barn. På fritiden er jeg veldig glad i å se fotball på stadion.

Du er banehopper, kun Strømsgodset du følger?

Ja, Strømsgodset har vært et naturlig favorittlag siden barndommen. Dessverre blitt mer passiv supporter nå.

Farfar tok meg med på min første kamp på Marienlyst i 2001-sesongen. Strømsgodset tapte 4-2 for Moss og rykket faktisk ned samme sesong. Siden har jeg vært fast inventar på Marienlyst, inntil VAR dessverre satte en effektiv stopper for engasjementet tidlig i 2023-sesongen.

Jeg fulgte med på Manchester United i tenårene, men det er lenge siden jeg betegnet de som et favorittlag.

 Hvor mange baner har du?

Jeg var på helgetur til Cardiff med kona og sønnen min i midten av januar. Da ble Cardiff City Stadium bane nummer 400 totalt, fordelt på 32 land. Vi får en lillebror i hus i slutten av mars, så jeg går nok et litt roligere halvår i møte hva gjelder banehopping.

 Har du noen tips til folk som vil starte opp?

Det er forholdsvis enkelt å finne terminlistene til lokale divisjoner på nettsidene til fotballforbundet. Ta deg en tur ut, kjøp en kaffe i kiosken, nyt lokal idrett og kanskje kommer du i prat med noen trivelig folk langs sidelinjen.

Jeg ser knapt en fotballkamp på TV. Gi det lokale hvert fall ett forsøk en kveld det er god temperatur i lufta. I bredden er det mange lokaloppgjør med høy temperatur. Prøv!

Beste/værste minne som banehopper?

Beste: 

Dette er vanskelig uten å kategorisere det. Vært med på mye moro. Men siden jeg byr på en breddekamp under «verste», kan jeg by på San Siro som beste. Et mektig stadion som jeg hadde sikla på lenge. Fikk endelig besøkt det i påsken 2023. Dit må alle som er glad i fotball!

Verste: 

Lite «verste» med banehopping. Som Strømsgodset-supporter er jo Nedre Eiker Stadion selvskreven, men bortsett fra den må jeg lande på Fet IL v Flisbyen BK på Fedrelandet Kunstgress tilbake i februar 2020. Jeg tror aldri jeg har vært så beinkald og gjennomfrossen som de timene der. 

Kampen ble spilt 26. februar 2020, så om jeg hadde visst hva som ventet oss rett rundt hjørnet hadde jeg kanskje satt mer pris på den. Den kulda kjenner i kroppen fremdeles når jeg ser bilder fra kampen.

 Du har også en hjemmeside med dette prosjektet. Fortell?!

Da jeg hadde begynt å samle noen lokale breddebaner, ville jeg gjerne sette dette i system. Den kjente(?) appen Futbology var den gangen ikke det samme som den er i dag. Så jeg ville lage en oversikt over hvor jeg hadde vært, og landet på en blogg med navnet «På bortebane».

Jeg skriver ikke lange avhandlinger, men har noen ord om alle turene på nettsiden paabortebane.no.

Egentlig mest fordi jeg synes det er morsomt å se tilbake på selv.

I tillegg legger jeg ut bilder fra stadionene jeg besøker på Instagram-profilen @paabortebane og har mer live-oppdateringer på X/Twitter med profilen @paabortebane.

 Hvordan kommer Strømsgodset til å gjøre det denne sesongen?

Jeg tror midt på tabellen er realistisk. Etter noen gode år der seriegullet i 2013 var et naturlig høydepunkt, har det vært noen år hvor nedrykksstreken har vært nærmere enn jeg liker. Så en plass midt på, kanskje lukte litt høyere opp også om alt klaffer, hadde vært fint.

Av grunner jeg nevnte tidligere har dessverre engasjementet på stadion fått seg en knekk, men jeg vil jo selvsagt alltid følge med på Godset.

Er det noe du alltid må kjøpe i kiosken?

I Norge nipper jeg alltid til en kaffekopp eller to, og i bredden har jeg en tendens til å ryke på en vaffel. Utover dette liker jeg å prøve lokale varianter når noen byr på det.

Når jeg er i Storbritannia, gleder jeg meg alltid til Bovril og pork scratchings. Det anbefales!

I nye land prøver jeg alltid noe lokalt som jeg stort sett ikke har hørt om.

Vi bor ikke så langt unna hverandre, er du med på å mobilisere folk til å se Kambo i 6.divisjon 2-3 ganger i år?

Det hadde vært veldig trivelig med et besøk til Nøkkeland igjen! Nå bor jeg på andre siden av byen, men før det bodde jeg faktisk på Kambo og kunne rusle bort til kampene som passet. Så et besøk tilbake dit blir jeg gjerne med på.

Har du ett podcast/boktips til leserne?

Siden banehopping er et tema for praten her, må jeg få anbefale «Kald Kaffe».

Det er en banehopperpodkast av den eminente duoen André Øyvåg og Mattis Moen. Den koser jeg meg veldig med.

For lesehestene der ute kan jeg slå et slag for «11 meter – straffesparkets historie» av Nils Henrik Smith. Stund siden jeg leste den nå, men han skriver svært godt!

Takk for intervjuet