INTERVJU MED JON HERNÆS.

For de uvitende hvem er Jon Hernæs?  
Hei Mikkel! Kort fortalt er jeg en supporter som også liker å gjøre ting, lage ting, og uttrykke meg om fotballkultur. Jeg er 52, snart 53 år, og har fulgt Vålerenga siden jeg var ca 16-17. 

Hvor mange prosjekter har du nå?. 

Fanzine? Check

Podcast? Check

Stickers? Check

Engas Sang? Check – Ja faen. Den hadde vi det jævlig gøy med å lage. Jeg synes låta er fin, og den blir brukt av mange lag i England under tittelen «Greasy Chip Butty» Orginalen er Annie`s song av John Denver. Så blei vår versjon til litt etter litt, med utveksling av tekst på messenger. Ordentlig dreis blei de tikke på sakene før vi tok en kveld i øvingslokalet til Islandsgate, hvor vi skreiv ferdig tekst, øvde, og  på en kveld.

Nå har til og med nittentretten laget en video til låta med masse fete bilder fra sesongen. Blant annet fra den dagen vi hadde besøk av de som lager Trasferta Magazine. De kan var med på Syver´n og kan også sees skålende på Bohembussen. Det er også bilder fra cupkampen på Bislett og masse annet snacks. Søk den opp på YouTube og drøm deg tilbake.

Siste først, kommer det flere låter i 2024?.

Håper det! Vi – Anders, Are og jeg, har noen planer. Det må komme ut fra et overskudd og en lyst til å gjøre noe, og alt må koordineres med livet ellers. Så det kommer når det kommer. 

Hva er mest morsomst å holde på med av de 4 tingene? 

Det siste året er det nok podcasten som har vært aller mest gøy.

Du gjorde jo grep og lagde en podcast som folk har etterlyst.  Må jo være litt gøy det? 

Absolutt. Jeg får masse hyggelige meldinger, og folk kommer og sier det direkte til meg på kamp også. Det liker jeg. At noen sier at de liker det jeg lager gir meg masse ny energi, og viser at jeg får til noe jeg aldri hadde gjort før. Ikke verst for en gammal krok, det. 

Du har fulgt Vålerenga siden 90-tallet, med å følge laget. Men å bidra til tribunemiljøet er du vel en late boomer?. 

En late bloomer, i hvert fall! Ja, jeg har ikke drevet med noe annet enn å gå på kamp før vi starta opp med stickers. Først starta jeg Oslo Ultras Stickers, og så, når jeg ble med deg og Svenna i Vålerenga Landhandel fikk jeg mer orden på organiseringa. Din entusiasme og Svennas talent for organisering var perfekt. Det var en veldig morsom tid! Derfra bare balla det på seg, og nå står jeg der med alt det du nevnte over her. 

Sesongen 2023 på banen var ganske ille, men på Østblokka og tribunen ellers veldig bra vel?

Enig. Sportslig sett er det en skam, sånn det har blitt. Rykke ned med den stallen, det stadion og den tribunen?  

Det sagt, så jeg driter litt mer i hvordan det går sportslig nå for tida. Det er helt klart morsommere å gå på kamp enn på lenge, og Blokka har blitt en skikkelig bra hjemmetribune. Alt rundt selve fotballen interesserer meg, og gir meg, like mye som selve spillet. 

Hvilket tanker har du om sesongen 2024 på nest øverste nivå?. Rykker Vålerenga opp?

Jeg tror sesongen blir legendarisk, bare se på forsalget av sesongkort, samt påmelding til borteturer. Første tur med Bohembussen ble solgt ut på 5 min. I Januar! To måneder før kampen! Og JA vi skal rykke rett opp, alt annet er jeg ikke med på å diskutere.

Hvilket kamper ser du fram til?

Opprykkskampen. Når vi skal feire at vi er tilbake. 

Hvordan ser en kampdag ut for deg? 

Den starter ofte med at jeg sjekker sosiale medier om noen har sendt meg bestillinger. Det er vanskelig å følge opp, men jeg forsøker. Så pakker jeg stickers og fanziner, og drar opp til stadion, gjerne 2 timer før kamp. Henger rundt i fanzonen og på Øst, og selger fanziner og stickers, tar gjerne et par øl, og prater med folk. 

Kun Vålerenga som gjelder, eller følger du noen utenlandske lag?

Det er bare Vålerenga jeg kan kalle meg supporter av. I min bok er det en tittel som forplikter. En æressak. Den henger sammen med hjemmet mitt, bydelen, byen og identiteten min. Jeg liker fotball, og har favorittlag i Italia også (Napoli) og Tyskland (Hertha Berlin) men det er på et annet nivå. Vålerenga er en del av meg på et mye mer fundamentalt vis. 

VAR fritt hvor digg er ikke det?.

En av flere ting som kommer til å gjøre sesongen bedre, helt klart. VAR har gjort spillet en jævla parodi, så det blir digg å slippe.

Hvorfor skal man melde seg inn i klubben?

Åpenbart for å kunne være med å bestemme hvordan klubben skal drives framover. Med så mange bedritne krefter som vil kjøpe, selge, outsource og generelt lage fotball til en glatt TV-serie, er det bare vi, supporterne og medlemmene som kan styre utviklinga i den retninga vi ønsker. 

Vamos

Takk for intervju og lykke til med prosjektene i 2024.