INTERVJU MED EGERSUND SUPPORTER ØRJAN

Hvem er Ørjan?

Jeg er 23 år, ivrig og engasjert EIK supporter. Jobber i et avfallshåndteringsselskap. Fikk fagbrev som gjenvinningsoperatør i 2022 og jobber for å si det enkelt med å ta i mot all type avfall fra «våres» tre kommuner Egersund, Sokndal og Bjerkreim. Kjører også litt maskin av typen hjullaster og gravemaskin, og litt lastebil. 

Tilbake til fotballen så har jeg spilt for EIK siden jeg er var en liten pjusk, før alt til slutt ble litt for seriøst, og jeg valgte å ikke spille mer. Har bidratt i EIK som fotballdommer for yngre, ballgutt på A-lags kamper og vært med som vert på A-lags kamper.

Gratulerer med opprykk til nivå 2. Hvor mange år har Egersund prøvd å rykke opp de siste årene?

Tusen takk! 

Hvor mange år man virkelig har prøvd er vanskelig å si, men vi begynte vell med et håp om å ta det neste steget med Bengt Sæternes 1. november i 2012. Da sa daværende daglig leder Kenneth Andersen dette; Alt stemte da han kom på banen. Han kommer fra Egersund og har erfaring fra mange klubber. Vi ønsker å tiltrekke oss unge og ambisiøse spillere, og nå ansetter vi en ung og ambisiøs trener. 

Det ble med den ene sesongen for Bengt, før fristelsen av Sandnes Ulf tok over. 

Magnus Powell signerte for oss 3. desember 2014. En offensiv, entusiastisk og fotballfaglig sterk person som på den tiden hadde klare meninger om hvordan han kunne utvikle hele klubben. 

Magnus Powell var hos oss ut 2015 sesongen før han tok over et Levanger som vi idag kaller for et OBOS liga lag. Januar 2018 tok han over Sandefjord.

Magnus leverte to solide sesonger, men akkurat ikke godt nok, for vi som håpet på det lille ekstra. I 2014 havnet vi på 2. plass, med våres 48 poeng mot Åsane sine 55 poeng. I 2015 havnet vi også på 2. plass, 3 poeng bak puljevinner Ull Kisa med sine 58 poeng mot våres 55. 

Etter Magnus Powell’s farvel tok skotske Maurice Ross over og jeg glemmer aldri artikkelen i våres lokalavis Dalane Tidende hvor det sto følgende 22.11.15; 

Jeg har kommet til Egersund for å lage fotballhistorie. Da hadde jeg virkelig troen.

Jeg var 15 år første gang jeg traff Maurice. Jeg og min far var på Hellvik den dagen. Mener på det var en treningskamp i sesongoppkjøringen. Maurice likte meg som den lille engasjerte gutten jeg var, så til tross for en iskald kveld på Hellvik, ga han meg hans egen EIK lue, som jeg fortsatt har. Fantastisk fin fyr!

Dessverre endte hans uttalelser om å skape historie ut i ingenting. Han fører oss til en 3. plass hvor Nest Sotra tar 2. plass og Florø tar 1. plass og rykker opp. 

Ny mann inn (!). Ólafur Örn Bjarnason blir ny EIK-trener lyder det fra lokalavisen Dalane Tidende 24.11.16. Den tidligere Brann spilleren skal lede EIK de tre neste sesongene. 

Bjarnason leverer en 9. plass i 2017 sesongen og en 4. plass i 2018 som ikke står til forventning for klubben. Takk og farvel. 

13.6.23 tar assisterende trener til Bjarnason, Ojan Bijan over. Han skal uvitende lede EIK i hele seks sesonger, uten å ta klubben til opprykk. Nærmeste han kom var 3. plass i både 2020, 2021 og 2022. 

Så, foran 2023 sesongen ble det stilt mange spørsmål i byen. Slutt på satsing? Kutt i lønnsutgifter? Slutt på samarbeid med de viktigste sponsorer? 

Kjell Andre Thu. Velkommen! 8. desember 2022. 

Under et år senere har vi rykket DIREKTE opp til OBOS. Hvem skal vi takke? 

Jo, vi skal takke trenere, spillere, støtteapparat, ledere, og ikke minst alle som bidrar med dugnad. 

Vi gleder oss alle som en. Sesongen 24/25, bring it on. Vi skal sparke godt fra oss!

Hvordan er supporterkulturen i Egersund, har man supporterklubb osv? Mye klappere, bjeller og Tigerøl? 

Supporterkulturen er dessverre ikke som vi ønsker. Vi har prøvd. I form av Jarl Andre Aaserud eller som vi kaller han, «Jallis». Han satt i gang noe, som var fantastisk i en kort periode. Heldigvis har det ikke sluppet helt. Vi har en fantastisk gjeng i form av ungdomsskolegutter som ikke gir slipp på noe, og som synger og vaier gjennom 90 minutter med både skjerf, flagg og bannere. La oss holde på dem, og hjelpe dem.

Tigerøl, en såkalt «limited edition» etter opprykket. Men ja, hvorfor ikke produsere mer, Berentsens Brygghus? 

Egersund, hvor faen er det vil mange si?. Er dere klare for OBOS ligaen 2024  både byen, klubben og supportere?

Egersund er en kystby i Rogaland fylke. Gjerne kalt sørlandsbyen, eller «okka by». Vi ligger på cirka 15.000 innbyggere. Vi er kjent for severdigheter som Fayancemuseet, Dalane Folkemuseum, Eigerøy fyr, Trollpikken, Berentsens Brygghus som brygger Norges beste julebrus (?) og Norges beste juleby, hvor mange år på rad tar jeg ikke. Uten utropstegn, for det er vi!

Klubb og supportere er klare for OBOS. Endelig (!) vil mange si. Men vi har litt å ordne før første hjemmekamp mot Åsane. Det skal vi selvfølgelig ordne med den fantastiske dugnadsånden som er i klubben.

Noen pøbber  eller steder man som bortesupporter  kan spise?. Eller er det matpakke og øl i kjølebag som gjelder?. 

Vi har både utesteder og restauranter i fleng. Om du vil ha kebab, besøk Mamarosa. Vil du ha kinesisk, besøk Peking House. Vil du ha burger, besøk Kniv og Gaffel. Vil du ha Indisk, besøk Lille India. Vil du ha Sushi, besøk Sabi Sushi. 

Vil du bare nyte en øl eller to, en drink, noe med prosent i eller bare en kald brus har vi Easy, Nummer 18, Trakteriet, «Lekteren», Eigra Bar og Hauen Kro for å anbefale noen. Møter dere EIK en vakker sommerdag holder jeg en knapp på «Lekteren» og Kniv og Gaffel. Husk solkrem!

Hvilket to lag rykker opp?

Vålerenga og Stabæk.

Hvor havner Egersund på tabellen?

Midt på. Du leste det her først.

Satses det på noen turer for å se Egersund?

For min del, en god del kompiser og andre voksne planlegges det turer til mange arenaer, så det blir spennende. Personlig gleder jeg meg aller mest til lokaloppgjør mot Bryne og Sandnes Ulf, men Start, Vålerenga, Stabæk og Lyn for å nevne noen blir kjekt det også. 

Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger av flere ildsjeler i de forskjellige klubbene i OBOS ligaen om at det er mange som planlegger tur til Egersund også. Mange har aldri vært i Egersund før, så å kombinere det å besøke en ny by, sammen med fotballkamp virker det som mange vil prøve å få til. Alle er hjertelig velkomne til Egersund!

Finnes det noe man bør kjøpe i kiosken?. Tenke i ettertid  dette spiste jeg på den matchen?

Jeg kommer ikke på noe spesielt man BØR prøve. Men kiosken har godt utvalg av både brus, chips, sjokolade og is. Samler man på souvenir i form av for eksempel fotballskjerf kan man kjøpe det. 

Spiller den tidligere Vålerenga helten Marcelii W for dere enda?

Marcel Wawrzynkiewicz signerte for EIK i 2016 og fikk 149 kamper før han i 2022 signerte for Øygarden. Fantastisk back.

Podcast eller boktips til leserne?

Av podcast vil jeg anbefale bonusepisoden til «vår egen» lokale mann Knut Skeie Solberg. 12 minutter med gåsehud og en tåre i øyekroken: 

«Bonus: Guttene fra E-I-K». Finnes på Spotify, gjerne andre plasser også. 

Av boktips vil jeg anbefale «Den store drømmen» skrevet av Kjell Åvendal og John Tønnessen Ripland. 214 sider om EIKs opprykk til OBOS-ligaen. 

Takk for intervjuet og lykke til med seongen. 

Takk, det samme!