INTERVJU MED JULIAN MADSEN.

For de uvitende hvem er Julian Madsen?

39 år gammel Kampen-gutt som har brukt mesteparten av sitt voksne liv i fotballen. Cirka halvparten av mine leveår har jeg vært i Vålerenga, enten som spiller eller trener, og selv om jeg nå har vært i andre klubber i en god del år, så har jeg fått tid til å få med meg så mange hjemme- og bortekamper fra tribunen som supporter. Det er med glede at jeg nå ser at min sønn på 12 år har funnet kjærligheten til VIF, og at han er fast inventar på Østblokka.

Årets unge trener i 2013 i Glimt, noen gode spillere du trente?

Jeg var i Bodø/Glimt i fire år, hvor jeg trente G16 i to år og Bodø/Glimt 2 i to år. Fra disse kullene kom det opp mange gode spillere, hvor Patrick Berg, Fredrik Andre Bjørkan, Jens Petter Hauge og Mathias Normann har gjort det meget godt de senere årene. 

Vi hadde en unik gjeng, som pushet hverandre hver eneste dag. Nå var jeg på ingen måte alene i utviklingen av disse spillerne, og prisen man fikk var vel annerkjennelse til hele utviklingsteamet i Bodø/Glimt – ettersom vi jobbet tett og godt sammen over tid. 

Sportslig leder i Heming, hva innebærer den jobben?

Det er vel en jobb som krever en del mer administrativt arbeid enn hva en trenerjobb gjør, men hvor utvikling fortsatt er fokus. 

Der hvor jeg tidligere har jobbet med spillere, så jobber jeg i dag tettere med trenere, og deres utvikling, samtidig som jeg forsøker å gi de så gode forutsetninger som mulig til å gjøre Heming til et av de beste utviklingsmiljøene i Oslo, enten spilleren er superivrig eller spiller fotball av mer sosiale årsaker.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

En arbeidsdag starter vanligvis med en del timer i telefon, før man må igjennom en del møter. Mot slutten av dagen kommer høydepunktet hvor jeg kan se treninger og kamper – og det er det jeg liker aller best med jobben.

Forskjell å trene Lørenskog, Førde og 07 Vestur?

Det å trene ulike fotballag har flere likheter enn forskjeller, syns jeg. Største forskjellen ligger ofte i mulighetene spillerne har til å fokusere på fotball, kontra jobb eller studier. I dette er det selvfølgelig økonomi som bestemmer dette.

Jobbene i Førde og 07 Vestur lignet nok mest på hverandre, ettersom budsjettet gjorde det mulig å tilrettelegge for spillerne, mens i Lørenskog var det treninger sent på kvelden, etter at spillerne hadde vært på jobb eller skole 8-9 timer først.

Når det kommer til det fotballfaglige, og det som gjøres ute på treningsfeltet og rundt aktiviteten, så er fotball ganske så likt overalt. Tydelige rammer for hvordan man skal opptre med og uten ball, og skape både et samhold og konkurransemiljø, som er utviklende for både individ og lag.

Fortell litt om Færøyene eventyret, eller var det ett eventyr?

De 18 månedene på Færøyene var hektisk, så det ble aldri tid å nyte et nytt land like mye som jeg hadde håpet på. Når man er i «trenerbobla», så går man dessverre glipp av en del andre ting. 

Jeg trivdes med fotballjobben og spillergruppa jeg hadde i 07 Vestur, også er det klart at Færøyene er veldig lite og isolert, så at det var en stor overgang for en Oslo-familie som er vant til litt større forhold.

Sportslig gikk det bra, og det er moro å se at mange av de unge spillerne som vi løftet opp for noen år siden er bærebjelker på laget i dag.

Alt i alt, så er det en erfaring og en opplevelse jeg ikke ville vært for uten, og jeg savner mentaliteten som Færøyske fotballspillere har, her i Norge.

Du er Kampen gutt, når kommer du til Vålerenga eller nøyer du deg å se de fra tribunen?

Hehe, det er spørmål jeg får ganske så ofte. 

Jeg har veldig lyst til å bidra for Vålerenga igjen. Det er klubben min, og har alltid vært klubben min. Uten Vålerenga ville jeg ikke jobbet med fotball i dag, og kan jeg bidra med noe for klubben, så gjør jeg selvfølgelig det.

Har du noen gode fotballspillere du har trent?

Jeg nevnte noen fra tiden i Bodø/Glimt tidligere her, men kan også dra frem Joshua King, Håvard Nielsen og Ghayas Zahid fra tiden i VIF.

Nå rykker vel ikke Vålerenga ned eller?

Før kampen mot Brann sparkes i gang, så ser ting bra ut i mine øyne. Vi trenger nok et par seire til, men det tror jeg man kommer til å klare. Laget er i fin utvikling, og spillerne man fikk inn i sommervinduet har vært gode investeringer.

Kampene mot Stabæk og Hamkam blir nok nøkkeloppgjør.

Jeg er positiv, og gleder meg til avslutningen av sesongen.

Har du noen Bok/Fanzine/Podcast tips til leserne?

Det er nok podcaster det går mest i for meg, og da er jo både «Vålerenga på nett» og «stang inn» selvfølgelige i spillelista. Jeg er også veldig glad i «Chivadze» og synes «pyro og pivo» er underholdene, og spesielt da fotball fra litt mindre kjente nasjoner er tema.

Sett opp ditt drømmelag med Vålerenga spillere du har sett?

Tore Krogstad

Chrstian Borchgrevink – Erik Hagen – Kjetil Wæhler – Tom Henning Hovi

                                 David Hanssen – Kjetil Rekdal – PaModou Kah

Moa – John Carew – Osame Sahraoui

Takk for intervjuet å lykke til videre.