INTERVJU MED GEIR JACOBSEN. HAN HAR GITT UT BOKA DRØMMELAGET.

For de uvitende, hvem er Geir Jacobsen?

 Jeg er en 47 år gammel forfatter som har en sterk og nostalgisk interesse for fotball slik den ble spilt før alt ble butikk og business, og ikke minst for alle kampene, profilene og Panini-albumene fra 1980-tallet.

Du har gitt boka Drømmelaget fortell fortell?.

Drømmelaget er boka for alle som elsker fotball!

I Drømmelaget får leseren presentert en rekke store og viktige fotballøyeblikk fra det gylne 80-tallet, sett gjennom øynene til noen av tiårets største stjerner. Boka forteller historiene om fjorten velkjente fotballnavn fra 80-tallet. Hver enkelt har fått sitt eget kapittel. Rammen rundt historiene er faktabasert, mens resten er fiksjon – det vil si historien om vedkommendes liv på det personlige plan, med de tanker og følelser som følger med. Peter Shilton gjør seg klar til å møte Maradona og Guds hånd i VM i Mexico, Zico og Socrates spinner brasilianske sambadrømmer fra midtsirkelen i tidenes mest spennende VM-kamp mot Frankrike i 1986, Preben Elkjær og resten av den danske dynamitten tar en hel fotballverden med storm, og Kenny Dalglish opplever et Liverpool i dyp og bunnløs sorg i tiden etter tribunetragedien på Hillsborough i 1989. Drømmelaget er en samling av fjorten frittstående historier, fylt av vidunderlige løgner og sannheter, fra et tiår da fotballen mistet sin uskyld.

Hvor får man kjøpt boka og hvorfor skal man kjøpe den?

Boka får du kjøpt hos alle bokhandlere, både i fysisk butikk og på nett.  

Drømmelaget er en hyllest til fotballen, slik den fremsto og ble spilt i tiden før pengene for alvor begynte å flomme inn i sporten. Boka er en samling av nostalgiske fotballkarameller som du kan ta frem gang på gang, og forhåpentligvis finne noe nytt hver gang du åpner den. 

Tips til andre som vil skrive bok, for det tar vel litt tid?

Mange går med en drøm om å skrive, men for de aller fleste blir det med drømmen. Det aller beste rådet jeg kan gi, er like enkelt som det er vanskelig; du må rett og slett begynne. Sett deg ned og skriv om noe du liker å skrive om, for hvis ikke du liker historien, hvem vil like den da? I tillegg kan det være greit å ha i bakhodet at det å skrive en bok er knallhardt arbeid. Du må være forberedt på en emosjonell berg- og dalbane av dimensjoner. Sist, men ikke minst – som ellers i livet – ha troen på deg selv!

På 80 tallet når jeg vokste opp var det ikke mye bøker om fotball på norsk. Husker bøkene om Arne Larsen Økland, Einar Jan Aas, Åge Hareide, Erik Soler og Vålerenga i våre hjerter av Viggo Johansen. Noen ble lånt jevnlig på biblioteket, andre har man i hylla enda.  Har du noen gamle bok minner? (fryktelig langt spørsmål hehe). 

På 80-tallet leste jeg ikke så mange fotballbøker, men jeg leste enorme mengder fotballblader, norske og engelske – Boing, Match og Shoot! Jeg elsket å ta turen til den lokale Narvesenkiosken på lørdag formiddag for å kjøpe forrige helgs utgave av Match for den nette sum av kr. 9,-. Så løp jeg hjem med bladet under armen, armert og klar for Arne Scheie og tippekampen mellom Coventry og Norwich klokka 16.

Hvorfor gir alle ut bok i 2023?

Spørsmålet burde egentlig vært «hvorfor kommer så mange av de som egentlig ikke bør gi ut bok med bok i 2023»? Dessverre domineres bokmarkedet av noen få bestselgere som utgis av de største forlagene, samt av en haug av influensere og andre som egentlig ikke har noe på hjertet, men som har en trynefaktor som selger. Mitt beste tips til deg som er på jakt etter en ny, god bok er å bevege deg litt lenger inn i bokhandelen, der kan du finne mange skatter. Dropp stablene som ligger ved inngangen fulle av bøker om skandaleombruste skiløpere og you-tubere, gå for noe nytt og ukjent i stedet, det skrives svært mye litteratur av høy kvalitet, men noen ganger må du lete litt. Og er du på jakt etter en god fotballbok, så spør du bare personalet hvor i butikken du kan finne Drømmelaget!

Har du noen bok eller podcasttips til leserne?

Jeg er veldig stolt av at VG’s legendariske fotballjournalist Knut Espen «Svea» Svegaarden er sitert på omslaget av Drømmelaget, hvor han sammenligner boka med David Peace’s mesterverk The Damned Utd., om Brian Cloughs katastrofale, men fantastisk underholdende tid i Leeds United, og Red or Dead, en fabelaktig bok om Bill Shanklys tid i Liverpool. Begge bøkene er skrevet i samme semifiktive stil som Drømmelaget, og begge vil jeg anbefale varmt. At Svea har sammenlignet Drømmelaget med de to nevnte bøkene er intet mindre enn enormt stort for meg som forfatter – bedre skussmål er det vanskelig å få!

Når det gjelder podcasttips, er det umulig å ikke nevne When we were kings, som er så state of the art som du kan få det når det kommer til fotballpodcaster. Heia Fotball! står for god og lettbent underholdning, og for de som vil reise litt lengre tilbake i tid, kan jeg varmt anbefale Generasjon Tippekamp, hvor jeg var så heldig å få være gjest tidligere i høst. Ekstremt kunnskapsrike programledere som på herlig vis sender deg tilbake til en tid da fotballspillere var nesten helt normale mennesker som gikk på pub sammen med fansen da kampen var over. 

Klarer du å sette opp ett drømmelag bare med norske spillere?

Under arbeidet med Drømmelaget satte jeg opp så mange drømmelag at det til slutt nærmet seg en yrkesskade. Så jeg tar utfordringen på strak arm, men denne gang velger jeg fritt fra øverste hylle. Her har du tidenes 11 beste norske menn – uavhengig av tid og sted, og med Vålerenga godt representert!

– Erik Thorstvedt, Nils Arne Eggen, Rune Bratseth, Ronny Johnsen, Einar Aas, Hallvar Thoresen, Erik Mykland, Tom Lund, Lars Bohinen, Ole Gunnar Solskjær, Odd Iversen.

Er det Ranheim som gjelder i Trondheim by?

Oh yes! Ranheim er en herlig klubb som evner å ta vare på litt av den gamle dugnadsånden, og som spiller en svært viktig rolle i lokalsamfunnet. Ranheim er på sett og vis det Rosenborg var én gang for lenge siden, i en forhistorisk tid, før de vokste seg så store at hele klubben imploderte. Rosenborg har en veldig lang vei å gå sportslig for å ta igjen de beste lagene i Norge, men kanskje enda lenger vei å gå for å vinne tilbake alle de fotballhjertene som banket i takt med Nils Arne Eggens, og hans elleve, trønderske disipler som banket AC Milan på San Siro. I en by hvor absolutt alt domineres av én klubb, er det befriende å se at en klubb som Ranheim lykkes med det de prøver på, med relativt små ressurser. Og så hjelper det selvsagt på at min eldste sønn nylig signerte og debuterte for Ranheim, og at han i en alder av 16 år ble tidenes yngste Ranheim-spiller på Obos-nivå. Bare vent til neste sesong, spennende ting er i ferd med å skje i Ranheimsfjæra, jeg er sikker på at Kåre Ingebrigtsens nye, unge og slagkraftige lag kommer til å ta Obos-ligaen med storm i 2024!

Siste spørsmål, når kommer neste bok?

Neste bok kommer allerede i mars, da skal jeg være klar med en bok i den fabelaktige serien Norske albumklassikere som utgis på Falck forlag. Jeg skal skrive om noe så sjeldent som en trøndersk suksess som ikke havner i kategorien trønderrock – det er bare å følge med! Og så har jeg selvsagt veldig lyst til å skrive en oppfølger til Drømmelaget. 90-tallet er kanskje et naturlig utgangspunkt for Drømmelaget 2, bare tenk hva jeg kan finne på av historier om Zidane, Ronaldinho og den ekte Ronaldo!

Takk for intervjuet og lykke til videre. 

Takk i like måte! Ses på Enga mot Ranheim i Eliteserien i 2025?