Christopher Hylland ga ut en bok Tears at La Bombonera for ett par år siden, i januar 2025 kommer det en ny bok. Bli gjerne med videre.
Fortell om første boka, hvorfor akkurat dette tema?
Skriving av «Tears at La Bombonera: Stories from a Six-Year Sojourn in South America» ble startet like etter at jeg flyttet hjem fra de seks årene jeg bodde i Sør Amerika, hvorav fire av dem i Buenos Aires, Argentina. Jeg hadde ikke tenkt å skrive en bok, men heller en liten artikkel eller blog for å sette ord på noen av mine opplevelser der nede. Og spesielt et tema: både under lange reiser i Sør Amerika og et nytt opphold i Oslo ble jeg stilt det samme spørsmålet om og om igjen: «Du bodde i Buenos Aires: dro du på en Boca-River kamp?!» Artikkelen skulle bare fortelle om den første superclásico’en jeg opplevde på La Bombonera men jeg ville legge til så mange detaljer som mulig for å gi en sammenheng til mitt opphold i Buenos Aires og etter kort tid var jeg opp i 30.000 ord. Da begynte det å ligne en bok jeg tok kontakt med noen forlag for å se om temaet var noen for dem. Da jeg først hadde bestemt meg for å skrive mange titusener ord til kunne jeg virkelig slippe løs. Det endte med 100.000 ord (350 sider) om ikke bare Boca-River men Racing-Independiente, San Lorenzo-Hurácan, Newell’s-Central i Argentina og de største derby-kampene på kontinentet, samtidig som jeg skulle beskrive selve reisen og forklare den kulturelle, historiske og politiske bakgrunn til fotballen og livet i noen av landene jeg var innom: jeg liker å kalle meg selv for «Fotballens Erika Fatland»! Det har gått fire år og jeg er veldig takknemlig for alle de fine tilbakemeldingene jeg har fått.
Er det mulighet for å kjøpe den, eventuelt hvor?
Norske bokhandlere kan få tak i den hvis man spør de bak disken pent nok. Ser at den er fortsatt på Norli.no, for eksempel. Akkurat nå er den 179,- og til og med jeg klarer ikke skaffe en billigere pris!
I januar 2025 kommer ny bok, fortell…
Oppfølgeren til «Tears» heter «Dame Bola: A Journey Through the Language of Argentinian Football». Da jeg bodde i Argentina tok det meg hele to år før jeg snakket godt nok spansk for å kunne fullføre samtaler i Buenos Aires og utenfor Argentina men når jeg endelig hadde taket på deres argentinsk-spansk lærte jeg fort. Og jo mer av språket jeg lærte, jo mer jeg ble begeistret for måten argentinere snakker om fotball. Ikke bare finnes det utrolig mange ord, fraser og konsepter som jeg tror er interessant for alle uansett hvilken grad av interesse man har for fremmedspråk, men også en hel haug med metaforer basert på fotball som man kan bruke i hverdagslige situasjoner. (Her er både norsk og engelsk kanskje fattig!) For eksempel, frasen «dame bola» betyr «gi meg ballen» og betyr -som metafor- «hør på meg!» eller «gi meg ditt oppmerksomhet!». Frasen brukes av både fotballkyndige som ikke fotballkyndige; i Argentina trenger man ikke like fotball for å snakke om livet gjennom fotball! Hvordan andre kulturer snakker, forklarer konsepter og filosofere om livet gir oss en annen linse og en annen oppfatning av verdenen. Uansett vil jeg ikke at folk skal tro dette handler om språk og grammatikk: frasene er bare en unnskyldning for å fortelle noen av Argentinas mest kuriøse fotballhistorier!
Hvor får man tak i denne?
Bør være tilgjengelig in all good bookshops. Jeg ser at Ark.no og Norli.no har den i nettbutikken en drøy måned før den gis ut (1. desember i skrivende stund og boka gis ut den 6. januar!). Om det er mulig å kjøpe i selve butikkene vet jeg ikke: jeg har vært skuffet i hvor lite plass bokhandlere gir til bøker om idrett, spesielt fotball. På Ark i Karl Johan – deres «flagship» butikk – er det flere bøker om sjakk en fotball! Uansett, den blir ikke vanskelig å få tak i håper jeg! Eventuelt ta kontakt med meg…
Topp 3 stadioner å se matcher på i Argentina?
Hvis man legger fra seg La Bombonera og El Monumental, som alle har kjennskap til, ville jeg hevet frem:
1) Huracán’s Estadio Tomás Ducó – eller «El Palacio» – for art-deco fasaden på utsiden (sammenlignes med The Arsenal’s gamle Highbury Stadium) og for det fantatiske tårnet. Har leseren sett 2009-filmen «Hemmeligheten i deres øyne» (El Secreto de Sus Ojos) har hen allerede sett noe av stadionet. Nabolaget er klassisk argentinsk også: lite turistisk, tango-inspirert, trygg.
2) Racing Club’s Estadio Presidente Perón, aka El Cilindro. Kun 350-meter unna rivalen Independiente’s bane Estadio Libertadores de América, El Cilindro er fantastisk! Det ligger i byen Avellaneda i Gran Buenos Aires som ligger på grensen til byen Buenos Aires (Cuidad Autónoma Buenos Aires «CABA» er selve byen, Gran Buenos Aires strekker seg én time utenfor byen og provinsen -som er halvparten så stor som hele Frankrike og med 25.000.000 innbyggere- er også kalt Buenos Aires!) Stadionet er lett tilgjengelig og klubben er en de fem store klubber med Boca Juniors, River Plate, San Lorenzo og naboene Independiente. Racing vant Copa Sudamericana i november 2024 og kommer til å spille Copa Libertadores på El Cilindro i 2025!
3) Argentinos Juniors’ Estadio Diego Armando Maradona i La Paternal. La Paternal som nabolag ligger mer eller mindre sentralt hvis man bor på Palermo som mange besøkende velger å gjøre (blir litt lengre fra San Telmo eller Downtown men ikke utilgjengelig i det hele tatt!). Mye å få med seg i La Paternal: start på den gamle baren Yatasto for en kaffe eller en kald øl, deretter til «La Casa de D10S» som var huset Maradona og familien fikk fra klubben da de signert ham på proffkontrakt, noe som betydde at familien kunne forlate slummen Villa Fiorito. Nå idag er huset et musee hvor man kan reise tilbake i tid for å se hvordan Maradona levde da han var mellom 15 og 22. Derfra kan man dra innom klubbens musee på selve stadionet, etter å ha gått en runde rundt utsiden for å se alle muralene av Maradona. Banen er liten og intimt og klubben er kjent for å utvikle mange gode spillere: Argentinas Skeid, talentfabrikk! Sa Sa Sa
Har du noen tips til folk som vil reise til Sør Amerika for å se fotball?
Mange! Spilte nylig inn en episode av Morten Galåsens Pyro & Pivo podkast hvor vi snakket mye om Buenos Aires. Slutten av september til slutten av november er bra værmessig: da er det vår i Argentina! Eller sensommer/tidlig høst: tidlig februar til midten av april. Begge perioder er bra mtp været og det er mye fotball. Desember-januar er utrolig varmt og sesongen er i dvale. Mai-September er vinter og det blir kalt i Buenos Aires: 5-15 grader men fuktig kaldt. Det snødde faktisk i 2008! På X/Twitter lagde jeg en lang tråd med tips om Buenos Aires, man trenger ikke ha X konto for å lese gjennom (tror jeg) https://x.com/BomboneraTears/status/1741887950357512361 … Når det gjelder resten av Sør Amerika: det er en diger kontinent så det er vanskelig å gi tips som gjelder alle land og byene deres. Medellín er alltid 28 varme grader, mer eller mindre, og det er to store lag pluss Envigado (en annen talentfabrikk!) og brasiliansk fotball spilles stort sett hele året med regionale-turnering før Serie A starter. Jeg er alltid tilgjengelig på mine sosiale medier så det er bare å fyre av spørsmål hvis man har tenkt seg ned dit så svarer jeg så godt jeg kan!
Erik Niva på kamper der nede finnes på youtube, noe podcaster eller annet du kan anbefale?
Den engelske Morten Galåsen heter Chris Lee og han står bak bloggen og podkasten Outside Write. Lee var nettopp i Buenos Aires og Montevideo (Uruguay) og lager en rekke podkast nå: 10 episoder med intervjuer med folk han møtte der nede. Pibe de Barrio – drevet av en irsk kompis (de selger forresten fotballpakker i Buenos Aires og med «Tears10» får man 10% avslag) – lager en serie på YouTube som heter Pibe Life, tror de har laget 8-9 episoder fra flere klubblag i både Argentina og Uruguay. Mange YouTubers har vært i Buenos Aires i det siste, ikke alle lager like bra content men man får med seg fargene og sangene og mye mer: sjekk ut Ellis Patten’s AwayDays og Fusion Josh. Joaco Santos lager content fra baner i Argentina og andre byer i Sør Amerika på spansk- tror det er interessant selve om man ikke snakker eller forstår spansk da bildene gir deg en inntrykk av hvordan fotball er på kontinentet og Santos er ofte med de mest hardcore supporterne, los barra brava: verdt å se på uten at man må forstå alt som blir sagt.
Hvordan går livet som banehopper, blir det noen matcher?
Det har blitt mindre i år nettopp pga boka: en bokprosjekt som jeg trodde jeg skulle bli ferdig med i fjor vinter tok mye av fritida mi i år. Kommer tilbake sterkere neste år! Men jeg var to turer til Spania da, der jeg har mange venner fra mitt opphold i Sør Amerika. Det ble Spania-Brasil på Bernabeu (3-3!), samt Real Madrid Femenina mot Barcelona Femenina, med noen norske profiler på Estadio Alfredo Di Stéfano! Rakk innom London for Arsenal Women mot Rosenborg og avslutter året med The Arsenal mot Vålerenga Kvinner på Intility i desember 2024! Clapton CFC – London’s St Pauli – fikk jeg også sett i en treningskamp i Vallecas, Madrid, i juli. Der var inngangsbilletten en donasjon til deres matsentral så turen gikk via supermarkedet før avspark. Der møtte jeg mange sympatiske engelskmenn. Jeg har sans for klubben.
Hvor fornøyd er du med 2024 utgaven av Vålerenga Fotball Elite?
Det var moro med Lyn-Vål’enga på Ullevaal altså! Hadde besøk fra London for den kampen, og en argentiner som bor i Barcelona reiste over for returkampen på Intility Arena! Ingen dro hjem skuffet, det var tribunekultur på sitt beste! På banen var det kun en ting som var godt nok og det var å ta gullet.
Nivået på tribunelivet til Vålerenga bra, eller dårlig?
Meget bra. Det har kommet seg veldig de siste årene. Det er klart at det kan ikke sammenlignes med Argentina men jeg som vokste opp i West Sussex, England og som har sett mye engelsk fotball opp gjennom må si at norsk tribunekultur er mye bedre enn det engelske. Bodø/Glimt-fansen fikk mye skryt for det de presterte på Old Trafford nå i slutten av november. Engelsk tribunekultur har stått stille lenge mens det skandinaviske har virkelig lot seg inspirere av andre kulturer. Håper det fortsetter!
Hvordan kommer Vålerenga Fotball Elite til å gjøre det i Eliteserien 2025?
Synes det er veldig vanskelig å spå altså. Nyopprykket lag vil berge plassen først men føler at ambisjonene bør være mye høyere enn det, samtidig som man skal ikke ha for høye forventninger! Med årene har jeg skjønt at det som skjer på banen er mindre viktig enn det man opplever utenfor banen: VIF-fansen lager kok på tribunen og samholdet på diverse puber er bra, det er det viktigste!
Målsetningen til Bislett FK i 2025?
Her snakker jeg kanskje bare for meg selv som snart 40-år gammel mann, men det å spille 11er fotball i sjuende divisjon er målet kun å ha det gøy så lenge som mulig. Sjuende divisjon er et mye høyere nivå enn det det var for 10 år siden! Første laget til Bislett har kommet på 4. plass to år på rad nå og vi mener selv vi har et godt lag med mange gode spillere- det viser at det er et ok nivå i 7. div. Og det er gøy! Personlig gruer jeg meg til å legge opp og skal vrenge så mange minutter på fotballbanen som mulig, ikke fordi jeg drømmer om å spille sjettedivisjonsfotball i 2026 men fordi det er en gjeng med fine mennesker fra hele verden som jeg liker å spille fotball med og som jeg liker å ta en øl med etterpå.
Lykke til med neste bok og takk for at du stiller opp.