INTERVJU MED BYDELSTRUBADUR OG KOLONIST LARS BJERKMANN

For de uvitende, hvem er Lars Bjerkmann?

Jeg har vært låtskriver og musiker siden 80-tallet. Først med trioen Rubel&Beat, senere mange år med MT Hammed. Fra 2015 har jeg hatt mitt eget band som, inkludert meg, teller tretten personer. På Torshov, der jeg bor og jobber i barnehage, blir jeg omtalt som bydelstrubadur. Det alle kikker på nå jeg sier det, er at jeg bidro på de tre første Jokke&Valentinerne-skivene. Korer på «Øl» og «Gutta», og spiller gitarsoloen på «Det drypper». I 1988 lagde Bjørn Hemsen og jeg samleplata «Den akustiske gitarliga», som regnes som forløper til MTVs Unplugged (med blant annet Jokke, Lars Lillo Stenberg og Michael Krohn). Ellers har jeg i ung alder hengt på Blitz, jobba på Antirasistisk senter, vært med å starte nærradio og mye rart. Jeg har alltid likt meg godt på Vålerenga og er så heldig å ha hytte i Etterstad kolonihager, så vi holder til i området nesten halve året.

14.juni ble det sluppet en sommerlåt. Fortell, hvem er med og hvorfor akkurat en sommerlåt?

«Da du kom og var sommer» er andre singel fra vårt kommende album, det tredje etter «Dagen i dag» i 2015 og «Piasanger» i 2020. Musikerne som er med meg er en dyktig og veldig trivelig gjeng, med erfaring som spenner fra Motorpsycho, Raga Rockers og Garden of Delight, til the Phantoms, Kammerkoret Nova og Sandvika storband. «Da du kom og var sommer» er en litt ambivalent låt om å være skeptisk til, eller overraska over, andre menneskers godhet og vennlighet. Sommer er det ultimate bildet på noe godt og lyst i livet, men sommeren trenger også følge av mennesker. Men det er den som hører låta som bestemmer hva det handler om. Det er ikke alltid en fasit. Jeg har egne nettsider, larsbjerkmann.no, med mer info til den som er nysgjerrig.

Får man oppleve bandet spille en konsert i Oslo denne sommeren? Hagelarm 2024 på Etterstad Kolonialhager?

Jeg har spilt på hver eneste HageLarm, både alene, med MT Hammed og med Rubel&Beat, men i festivalene fra 2017, har det vært «Lars Bjerkmann med venner». Tretten musikere på scenen. Alltid med pliktmessig avspilling av «Kolonihagesangen». Dette blir sommerens eneste konsert, for min sommerferie er satt av til slappe hverdager ved havet og i båten. Utover høsten skjer det nok mer.

Mens vi er inne på Hagelarm på Etterstad Kolonihager, Fortell om dette?

Jeg var med i festivalkomiteen fra første HageLarm og er veldig glad for at vi har fått til å lage en festival med en kombinasjon av god organisering og myldrende virvar. Målet til Etterstad kolonihager har alltid vært å skape en lokalkulturell fest i bydelen. Alt gjøres på dugnad og prisnivået er så lavt vi tør. I tillegg til alle banda som spiller på hovedscenen, er det intimkonserter rundt om på hyttene og i hagene. Det er også utstillinger, barneaktiviteter, teater, leker, happenings og masse rart. Maten er veldig god og det er salg av alkohol på avgrensa område. Festivalen er alltid siste lørdag før skolestart, i år altså 17. august. De som ikke har opplevd Hagelarm bør definitivt ta seg en tur.

For en som aldri har hatt en kolonihytte, hva er så fantastisk med det og er ventelistene like lange?

Vi har en datter og fikk kolonihagehytte da hun var rundt 7 år. Dengang hadde vi en toroms leilighet på Torshov og delte soverom med henne. Kolonihagehyttene er jo enda trangere, men friheten, hagen og felleskapet gjør at det føltes større. For oss var det helt fantastisk, men litt skummelt tett i begynnelsen. Det er veldig deilig å ha noen måneder av året nede på jorda. Datteren vår er voksen nå, men hun fikk mange av sine beste venner i kolonihagen. Som kolonist må du like å holde orden på alt det grønne, være villig til en god del dugnader og fellesarbeid, være med i komiteer og styre og følge masse regler! Til gjengjeld får du en (maks) 28kvm stor hytte på en ca 150kvm tomt sentralt i Oslo i et hypersosialt felleskap. Dessverre er ventelisten lange, uten at jeg har oversikt, men det er jo heller ikke er bygd nye kolonihager i Oslo på nesten 100år!

Er du Etterstads Jarl «Ta en potet» Gorli?

Jeg er så heldig at jeg har gifta meg med en med grønne fingre, mine er vel mere blå. Men det er jo mange i hagen som er skikkelig flinke, både med blomster, busker, trær og grønnsaker. Det er mye praktisk med hytta og der er jeg litt bedre..

Lever du av musikken, eller det bare en hobby?

Jeg har aldri levd av å spille. Innimellom kunne jeg ønska meg det, og jeg har spilt med mange profesjonelle musikere. Musikeryrket er veldig tøft, med ustabil inntekt, mye reising, lange dager og seine kvelder. Jeg er mer låtskriver enn musiker, og musikken er utrolig viktig for meg, både i seg sjøl og i møte med publikum. Om jeg skulle drømt meg bort, kunne jeg tenkt meg å gå ned noe i stilling, hatt litt flere konserter og litt mer avsatt tid til komponering og studioarbeid. Men jeg tror det har vært sunt for meg å ha en fast jobb.

Beste/Verste minne som musiker.

Vi har hatt noen veldige fine konserter med både Rubel&Beat og MT Hammed. Med sistnevnte har vi varma opp to ganger for mine ungdoms helter i the Specials, for Desmod Dekker og Bad Manners. Likevel er nok det beste minne da vi for første gang spilte med mitt nåværende band for full sal på Cosmopolite scene i 2015. Det var magisk. Verste opplevelse (i tillegg til en haug med utekonserter i møkkavær) er en gang vi spilte på Smuget med MT Hammed og alle hadde fått i seg for mye før tredje sett. Når rytmisk musikk ikke henger sammen i det hele tatt, er det helt jævlig, både å spille og høre på. Og skikkelig flaut…

Ditt forhold til bandet Islandsgate? Favoritt låt?

Jeg er kjempefan av Islandsgate. Ingenting slår skikkelig fotballpønk. Favoritt? «Nakkeskuddet» kanskje, med litt SKA-feeling. Låta «Islandsgate» er driftfin. Mye bra å velge i.

Siste spørsmål. Nevn 3 gode grunner til at man skal ta en tur på Vålerenga i løpet av sommeren?. Finnes det noen skjulte perler?

Hagelarm, selvfølgelig, og gjerne en tur i kolonihagen en annen dag. Det er åpen port mellom kl 09 og 21 i sesongen. En konsert i bakgården på Vertshuset. Hvis du aldri har vært på Vålerenga, er det bare å sette av en dag til å rusle gjennom trehusbebyggelsen, parken, jordalanleggene, med kaffe-og ølstopp underveis. Kanskje en pizza i parken fra la Pietra.

Takk for at du stilte opp og lykke til videre med alt

Her finner dere låta

https://orcd.co/dadukomogvarsommer_link