HVA SAMLER DU PÅ TROND FUHRE?

Trond samler ikke bare på baner, men også fotballkopper eller krus. Kall det hva dere vil. Bli gjerne med videre.


For de uvitende, hvem er Trond Fuhre?

Jeg er en 56 gammel kar som bor på Årvoll Øst i Oslo, jobber i GE HealthCare AS i Nydalen som HVO. I denne bedriften har jeg 25 års jubileum til høsten. Har en datterpå 25 år og jeg er singel i dag. Oppvokst i Gran på Hadeland, men kom inn til Oslo alt i 1984 og var elev i den første klassen på Lyn/Wang Fotballgymnas. Deltok på gutte og juniorlandslag samlinger og var angrepspiller. Spilte A-lags fotball for Lyn og Skeid og moderklubben Gran IL, men sluttet alt i 1992 med aktiv fotball av ulike årsaker.

Fra 1993 ble det overraskende nok langdistanse løping på Bluenose Trond. Kallenavnet kommer fra at jeg er en dedikert supporter av Birmingham City. Det ble jeg i 1976 og Kenny Burns var og er min enste fotballhelt. Jeg elsket halvmaraton og maraton distansen og er stolt av å ha løpt på 1.20 på halv og 3 timer på helmaraton.Er ikke akkurat bygd som en distanseløper. Alltid likt å holde meg i form og etter hvert ble det mye Mountain bike trening i Nordmarka i stedet for løpingen.

I de siste årene har jeg funnet stor glede i Powerwalk og du verden hvor flott det er i marka rundt Oslo.

Har vært en drivkraft i den norske supporterklubben til Birmingham City siden 1996 og er vel det man kaller daglig leder i dag. Har vært sesongkortholder på St Andrews i flere sesonger. Er en notorisk banehopper og har i dag besøkt rundt 200 klubber og sett en offisiell kamp. Vi snakker om klubber i England, Wales og Skottland. En del av disse banene er nedlagt i dag.Startet med banehopping i 2002. Årsaken er vel at jeg traff Ray Tørnkvist (Leeds United) i SBF styret. Norges råeste banehopper er vel ikke feil å skrive. Jeg har i dag reist ca 250 ganger over til balløya og flyselskapene har en god kunde i meg.

Jeg elsker Second City og har fått mange engelske Bluenose venner oppgjennom årene. Mange banehoppere ønsker å ha et minne fra et besøkt stadion og jeg falt for fotballkrus. Etter hvert har blitt mange av dem og jeg er glad det er meg som bestemmer hvordan min 3-roms leilighet innredes. 

Jeg startet et reisebyrå i 2016 og mitt Bullshead AS fikk leve i 5 år. Det ble mange herlige fotballturer med likesinnede. Jeg la opp turer som inneholdt fotballkamper, konserter, øl festivaler og andre kulturopplevelser.

Ellers må jeg nevne at er en Headbanger. Mine favorittband gjennom tidene er Black Sabbath, Overkill og AC/DC. Det har blitt mange konsertopplevelser i Norge og England.

Du samler på fotballkopper hvor mange har du?

Jeg samler på fotballkrus og det har blitt en viktig del av en vellykket banehoppertur til balløya. I starten av 2000tallet tenkte jeg ikke på å bli en samler, men etter hvert har jeg stor glede i å besøke klubbens Club shop og betaler gledelig mellom £7 til £10 for et krus. Har mange opplevelser at klubben ikke har krus til salg, men jeg gir meg ikke så enkelt. Du må bare treffe den riktige personen i klubben og de klarer ofte å finne et krus til meg. Når jeg forteller om min hobby, så er det mange som har jobbet den ekstra milen for at jeg skal få med et krus fra klubben.

I dag har jeg samlet 187 krus fra ulike fotballklubber og nå må jeg snart starte på en ny vegg for å henge opp nye krus (se bilde). 95% av krusene er fra klubber i England, Wales og Skottland.

Hvorfor akkurat det og er det bare fra Storbritanniaeller ellers også?

Jeg er anglofil og føler en sterk tiltrekningskraft til det britiske samfunnet. De har en fantastisk kulturarv og en meget spennende historie. Føler meg hjemme når jeg setter mine føtter på britisk jord. For meg er det ingen land i verden som kan konkurrere med det engelske ligaog Non-League pyramide systemet. Rammen rundt kampene og pubkulturen digger jeg. Folket er gjestfrie og veldig enkle å kommunisere med. 

Kjenner en svenske som samler, er det mange av dere som samler kopper?

Jeg kjenner noen ivrige samlere av krus, men de flestebanehoppere i Norge samler på pins eller kampprogrammer.

Du samler også på baner. 220 er maks på balløya. Hvor mange har du?

Jeg registrerer mine banebesøk på balløya via nettsiden til Supporterunionen for britisk fotball. En nettside jeg var med å bygge opp. Ja, det er 220 baner som er max antall baner å besøke. Det inkluderer PL for damene (12 klubber) og ned til 6 nivå i England. Må innrømme jeg er lite interessert i damefotball, men skal nok klare å fange de inn i løpet av et par sesonger.

I dag har jeg 183 baner etter SBF reglene, og er nummer 6 i Norge.

For de fleste norske banehopperne er det å samle alle 92 banene i England et hovedmål. Det vil si alle banene i PL, Championchip, League One og League Two. Jeg klarte det i 2016 og måtte sette meg et nytt hovedmål.

Hvis man er interesserte i fotball og baner. Er det noe sted man registre seg?

Jeg bruker nettsiden til SBF og du kan registrere deg der. Dette er banebesøk for landene England, Wales og Skottland. www.banehopper.com

Du har sittet en del år i styret for Supporterunionen for britisk fotball også, stemmer det?

Jeg hadde gleden å komme inn i styret i SBF i året 1999, som er en paraply organisasjon for norske supporterklubber for britiske klubber. I mai 2023, 55 supporterklubber var medlem og 127 942 medlemmer totalt. Mitt hjertebarn under hele perioden frem til 2018 var Supportercupen. Jeg ledet den fra 2002 frem til jeg trakk meg ut fra styret i 2018. En fantastisk fotballturnering som på sitt toppnivå samlet vi hele 40 lag (7er fotball) og ca 460 spillere. Et fargerikt og sosialt felleskap. Selvfølgelig spilte alle lagene i sine moderklubbs drakter. Leder i SBF var jeg fra 2010 til 2018. La meg si det slik. Det ble mange 1000 timers arbeid for SBF, men jeg elsket det. Jeg fikk mange gode venner gjennom SBF.

Hva skal til få flere yngre folk inn i styret og stell?  Er det å heie på engelsk fotball litt gubbete og gutteklubben grei?

Det blir fort slik, det er ikke for alle å gjøre en innsats for felleskapet. Slik har det alltid vært. Dagens ungdom har en annen oppvekst enn oss som er født på 60 og 70 tallet. I dag har mange ungdommer mye av sin sosialisering via mobilen og pc`en. Flere muligheter i hverdagen og det å sitte i et fotballstyre med eldre folk er ikke populært for de fleste. Det er vel også noe med at man ofte blir gode venner i et styre og derfor blir man sittende lenge. Litt gøy du nevner dette. I siste styremøte referat til SBF, så tok de akkurat dette opp. De ønsker yngre krefter velkommen i styret. Til å fornye og sprite opp SBF.

Beste/verste minne som Birmingham supporter?

Mitt beste minne var når Blues vant Play Off finalen til Premier League i herrens år 2002. Vi vant straffekonkurransen etter full tid og ekstraomganger mot Norwich City. Finalen ble spilt på Millennium Stadium i Cardiff. Jeg var der og sto rett ved målet når Darren Carter satte ballen kontant i nettet. Hele svingen bak målet med ca 32 000 Bluenoses gikk amok. Vi var tilbake i toppdivisjonen etter 16 år.

Det har vært mange nedturer som Blues supporter, men å tape 7-0 i kvartfinalen i FA-cupen mot Liverpool var en forferdelig opplevelse. Kampen ble spilt på St Andrews og jeg var der. Dette var sesongen 2005/06 og jeg husker hele The KOP (hovedtribunen med Blues supportere) reiste seg og klappet i disrespekt mot eget lag. Dette skjedde når John Arne Riise satt inn en perle av en scoring i det 70 minutt.

Etter kampen ville jeg ikke snakke med noen og håpet Steve Bruce fikk sparken. Det ble rett i seng for meg etter kampen.

Noen gode tips til folk som vil reise over?

Planlegg i god tid. Kjøp flybilletter og bestill hotell så raskt du vet du skal på tur. Om du skal reise med tog i England, kjøp billetter via nettstedet thetrainline.com. Normalt er det billigere å kjøpe togbilletter ca 3 uker før avreise enn dagen før du reiser. Om du er glad i en pint med øl, sjekk på nettet om det er noen gode gamle puber i byen/tettstedet du besøker. Pubkulturen står sterkt i England og må bare oppleves. Du kan bli overrasket hvor dyrt det har blitt i England. Mye av årsaken til det er jo at den norske kronen er veldig svak mot pund. Ta godt vare på passet, vis respekt som gjest i landet og husk det er venstre kjøring som gjelder i England.

Hvordan er status på fanziner på balløya?. 

Det blir færre og færre som selger fanziner i England.Fra PL klubber til lavere divisjoner. Det samme skjer i Skottland. Trist, jeg støttet ofte med å kjøpe en fanzine, hjemme på St Andrews og ved banehopping.

Noe du alltid MÅ kjøpe i kiosken på stadion?

Jeg kjøper veldig ofte en pai og en pint med øl. Det gjør susen og du er klar til match.

Tips til en god øl når man er på pøbb?

Jeg må jo nevne Guinness på fat. Verdens beste stoutog jeg er veldig glad i mørkt øl. Ellers så prøver jeg lokale ale når jeg er på besøk i en ny by/tettsted. Du spør om å få prøvesmake og det er gøy å teste ut noe nytt. Av lagertyper så synes jeg den spanske typen Madrì Excepcional på fat er god. London bryggeriet Fuller’s sin Amber Ale – London Pride på fat er også noe for de fleste ølhunder.

Boktips til leserne av En Vakker Dag?.

Da vil jeg reklamere for den fantastiske billedboka som heter Gatelangs på Vålerenga (2018). Den ble gitt ut i forbindelse med 25-årsjubileumet til Vålerenga Historielag. Fotografiske minner fra en bydel i gamle Oslo. Suverent jobbet av Bjørn Arild Gjerdalen og Rainer Schaufler.

Følger du noen norske lag?

Jeg har ikke mange sesonger sett Skeid sine hjemmekamper. Jeg spilte i klubben på starten av 1990 tallet og kjenner mange av gamle gutta på Nordre Åsen. En herlig Oslo klubb som virkelig har satt spor etter seg i norsk fotball.

Takk for intervjuet og lykke til med jakten på 220 baner