INTERVJU MED ESPEN BORGERSEN OM GAIS, SAMARBEIDSAVTALER, FORZA SECOND HAND OG NESQUICK HISTORIEN.

Hvorfor falt akkurat valget på GAIS som lag å følge i Sverige?
Jeg har vært veldig begeistret for svensk fotball i de siste 8-10 årene, og det er flere lag i Allsvenskan og Superettan jeg har besøkt som jeg har fått sansen for og fulgt etter mine besøk. GAIS har jeg ikke hatt noe stort forhold til før denne sesongen, annet enn Håkan Hellstrøms forhold til klubben. Det har vært gøy å bli bedre kjent med GAIS i Allsvenskan. GAIS – AIK i år ble min første GAIS-match live, og det var en kul opplevelse. Det er noen ganger litt vanskelig å sette fingeren på hvorfor enkelte klubber føles ekstra spesielle, noen ganger føler man seg bare mer hjemme enkelte steder enn andre. I tillegg synes jeg logo og draktene er fantastiske (om man greier å se forbi all reklamen). Jeg skal nok ikke definere meg som GAIS-supporter, folk kan risikere å seg meg i en Djurgården-jakke eller annet svensk i butikken. Men GAIS har vekket noe i meg som ikke andre svenske klubber har og kommer garantert til å dra på GAIS-match igjen snart. 

Har du fått sett GAIS live? Din opplevelse av det?
Som nevnt var jeg på GAIS – AIK i juli i år. Jeg har vært på mange kamper med høyere tilskuertall og støynivå. Med heftigere tifo. Men jeg syns det var en herlig atmosfære med laidbacke og trivelige mennesker. Med The Cure og Håkan Hellstrøm på anlegget. Fin humor på tribunen. Og ålreit fotball.  

Hvorfor skal man dra til Gøteborg for å se GAIS, bortsett fra å slippe VAR?
På generell basis vil jeg oppfordre til å dra til Sverige på match. Hvor man finner mange herlige klubber med mye historie. Mange fine anlegg. Bra liv på tribunen. Bra utvalg av merch. Lave billettpriser. Ålreite ølpriser. Og det er bare å sette seg på et tog fra Oslo så er du fremme etter noen halvlitere. Å dra på fotballtur til England eller andre store fotballand er gøy det, altså. Men det kan være vel så gøy bare en miniprisbillett unna.

Ditt beste GAIS minne hittil? 
Jeg har først blitt ordentlig kjent med GAIS denne sesongen, og da er naturlig nok min første match det beste minnet. 

Hva syns du om GAIS Klacken?
Det er høyt nivå på klackene til mange av Allsvenskan-klubbene, og jeg har et godt inntrykk av GAIS-klacken. Det finnes større klacker, men for en klubb som spilte seriefotball mot Qviding, Tvååkers og Trollhättan for to år siden, og som har over 18.000 seter/ståplasser å fylle, leverer de mer enn bra.

Du er ute å spiser i Gøteborg hva velges å spise og ha i glasset da?
Sannsynligvis noe på Liseberg… Som regel må jeg kombinere familieliv med fotball. Heldigvis er det enkelt å kombinere med kort avstand fra Liseberg til Gamla Ullevi. 

Du driver Forza Second Hand , fortell de uvitende om hva dette er for noe?
Det er en supporterbutikk basert på gjenbruk. Åpnet juni 2023 som første i Norge. Lanserte nettbutikk i september. Brukte fotballdrakter tar opp mye av plassen i sjappa, men har også mye annet supporterrelatert fra fotball og andre idretter med supportere.  Og en del fra OL. Baserer mye av businessen på innbytte. Folk har mye rart liggende. 

Hvordan har responsen vært siden du åpnet opp for å sende utenfor Norge?
Foreløpig har det ikke vært rare greiene. Var noen henvendelser, men har ikke markedsført den muligheten stort.

Du lager noen samarbeidsavtaler med enkelte fortell om det?
Avtalen jeg har inngått, f.eks med GAIS Oslo, er en måte å markedsføre butikken og samtidig bidra til å fronte aktører som bidrar positivt til å spre interessen for idrett og som jeg har sansen for. Enten det er en supporterklubb, fanzine eller podkast, så syns jeg det er kult å bidra til å løfte frem det gode arbeidet de legger ned. 

Hva selger du du mest av?
Fotballdrakter selger mest. Men det går opp og ned. I starten var mer enn 80% av omsetningen fotballdrakter. En annen måned under 50%. 

Hva er du mest overrasket over at du har solgt?. Jøss dette gikk fort?
Det er alltids litt gøy når det litt mer obskure selges fort. Enten det er drakter fra Lesotho, Macclesfield, Stathelle eller Shamrock Rovers. Så er jeg kanskje ikke overrasket over at slik selger, men en del av disse draktene har solgt mye raskere enn forventet. Ellers har jeg blitt overrasket over etterspørselen etter skjerf. I desember kunne jeg selge tosifret Liverpool-skjerf daglig. Blir alltid litt overrasket når folk kjøper half&half-skjerf fra helt tilfeldige kamper de har null forhold til. 

Hvor er Forza Second Hand om 5 år?
Forhåpentligvis har butikken etablert seg som en viktig butikk og møteplass for idrettsfans i Norge, og fått et navn også utenfor Norge. 

Får du sett GAIS live i Europa de neste 5 årene?
Jeg håper og tror absolutt det. Sjansen er nok større for det, enn at jeg får se Ham-Kam eller Woking i Europa. 

Er Flaggorna Vajar den beste GAIS låta?
Den er fin, den, og er i spillelista i butikken. Men som Håkan Hellstrøm-fan er det vanskelig å komme utenom «Gårdakvarnar och skit». 

Sånn generelt, hva er best og hva er dårligst med tribunekulturen?
Jeg gidder ikke å mene så mye om hva som er bra og dårlig tribunekultur. Er tilhenger av Kardemommeloven og av mangfold. Jeg greier ikke irritere meg over en tromme på tribunen, liksom. Er veldig begeistret for tribunekulturen i engelsk Non-League. Hvor du finner bøttevis med humor og selvironi. Og ståplasser og øl. Annerledes enn tribunekulturen i f.eks Norge og Sverige, men liker mangfoldet. 

Kan man få historien engang til om Nesquick fra England til Norge for de uvitende?
Hehe, den finner sted i september 2014. Jeg og en håndfull av medlemmene i den norske supporterklubben til Woking skulle på Aldershot – Woking. Jeg har vært på en del kamper i National League, det er sjeldent det voldsomme sikkerhetsopplegget på det nivået. Med unntak av lokaloppgjør som Aldershot – Woking, da. Men det tenkte ikke jeg så mye over. Jeg skulle rett til Gatwick etter matchen og hadde med all bagasje. Som for det meste bestod av Nesquick jordbærpulver. Et produkt som ikke fantes i Norge, og som jeg og kona var litt for glad i. Med 679 bortefans var det allerede lange køer ved innslipp. Som stoppet helt opp da vaktene skulle gå igjennom flere kilo bokser med pulver.  Folk bakover i køen ble utålmodige og lurte på hvorfor køen stoppet opp. Heldigvis kunne en av mine engelske medfans oppklare det for resten av køen: «The fat guy has Nesquick».

Takk for intervjuet og lykke til videre.