INTERVJU MED BJØRNAR POSSE SANDBOE. $$,NSA, VAR PLUSS PLUSS

For de uvitende hvem er Bjørnar Posse Sandboe?

For de uten Google mener du? Jeg er en fotballsupporter som alle andre, som ønsker at man skal få mest mulig ut av kampopplevelsen og ikke bli regjert av pamper. Men jeg spurte MyAI på Snap om det samme Den sier at jeg er bystyrepolitiker for høyre i Stavanger. Jeg har også vært varaordfører der.                

Fortsatt styret i NSA og Stabæk Support som gjelder?

Jeg har ikke vært i NSA-styret på noen år, men er fortsatt med som ressursperson. Jeg er styreleder i SS fortsatt, jeg husker ikke hvor lenge jeg har vært det. Jeg ble med i styret første gang i 2009, så jeg har vel et 15-årsjubileum kanskje. 

Hvordan får du tid til alt?

Jeg har ikke tid til alt. Jeg må velge bort mye, men tar noen slag når jeg har mulighet eller når noen i fotballens ledelse gjør noe kørka. Da gjelder det jo å forhindre at en mengde dugnadsinnsats er forgjeves, at supportere rammes av urett eller at noen får etterlate et feilaktig inntrykk av en sak uten å bli motsagt. 

Ny stadion igjen til Stabæk, hvordan blir det?.  Når er den klar?

Vi blir vel den eneste klubben som har bygget to nye hjemmebaner på under 20 år. Det er imponerende. Og så tror jeg den blir mye bedre enn «gymsalen» som alle kalte TA. Nye Nadderud er mye mer tilrettelagt for fotball. Den har ¾ sider klare til sesongstart 2026, og så bygges siste langsiden i løpet av denne sesongen. 

Stabæk har vært ca 30 år oppe på øverste nivå i Norge, Pubben Onkel Blaa består enda?

Onkel Blaa har levd siden 1997 og lever fortsatt. Et herlig sted med bra folk. Jeg håper de får en ny plassering når gården rives Det er dessverre mange viktige institusjoner som forsvinner når leieavtaler skal forhandles og prisene går i været. Til slutt er det bare apoteker igjen på Bekkestua. Kanskje vi må ha et lite medisinskap i hjørnet og kalle det Doktor Blaa. 

Færre, men værre gammalt motto hos dere. Stemmer det?

Jeg vil i hvert fall si at vi er ganske gode i forhold til antall. Men målet er jo selvfølgelig å vokse. Jeg tror det har vært vanskelig på grunn av litt kummerlige forhold på hjemmebane. I 2023 lå vi på 7. plass på bortesupportertabellen. Det er mange som er glade i Stabæk, vi må bare gjøre det litt diggere å komme ofte. 

Beste/Værste minne mens du har vært aktiv supporter i NSA og $$?

Det er utrolig gøy å vinne seriegull på bortebane hos de regjerende mesterne (2008), men jeg tror de sterkeste følelsene er når vi nesten rykker ned. Da vi snudde fra 0-1 til 2-1 i kvalik i 2016 helt på slutten feks. Eller da vi trodde vi hadde en sjanse til å redde plassen og satte 2-1 på straffe mot Sandefjord i nest siste serierunde i 2023. Folk løp inn på banen med bluss og satte fyr på assistenttreneren. Det var helt kokos. Jeg tror vi sitter med en følelse av at det går så utrolig til helvete om vi rykker ned, så folk er genuint livredde. 

Så blir jeg veldig glad for å se at mange melder seg inn i klubbene sine og deltar i avgjørelser. Det er så utrolig viktig. Selv på fotballtinget sitter nesten halve rommet og bryr seg ikke engang om at NFF-styret vil endre cupen. De er ledere av klubbene sine og har ikke lyst til å være med å bestemme over turneringene! Fy faen, så passivt. Vi trenger at supporterne involverer seg og er med på eieransvaret. Det vil beskytte oss mot Hypercube, Superliga, VAR, snudd cup og alt det andre rælet de finner på. Og det er så ufattelig enkelt, det er bare å melde seg inn. Det provoserer meg at det fortsatt er mange steder folk ikke får det til. Hva er viktigst, lage masse støy gjennom sesongen eller bare klikke 3 ganger på datamusa, møte opp på årsmøtet og gjøre noe med det?

Siden du begynte og se norsk fotball, hvordan syns du utviklingen på tribunen har vært?

Den har gått i bølger siden jeg begynte i 1998. Det var en stor opptur målt i antall rundt 2005-2010, som så dabbet av da noen smartinger tenkte at det var lurt å sende all fotball på forskjellige tidspunkt på Canal+. Fotballen må være åpen og tilgjengelig for alle. De siste par årene synes jeg peker oppover. Det ble satt en kjemperekord i OBOS med Lyn mot VIF. Interessen er der. Fotballen må bare gjøre seg tilgjengelig, attraktiv og ikke rote seg bort i bullshit som VAR og greier. 

VAR Diskusjonen fortsetter i Norge. NSA skal hente inn svensk ekspertise i Tony Ernst hvordan blir det?

Det er veldig bra. Når det er sagt så er det mange klubber som kun trenger 20 stk eller noe for å få flertall på årsmøtene sine. Det er ikke verre. Og man må huske at det samme gjelder andre veien. Du må ha medlemmene med for å hindre å bli kuppa av andre. Å holde årsmøtene skrinne og med få deltakere er kjempefarlig. 

Nevn 3 gode grunner hvorfor man skal dra på bortekamp for å se laget sitt?

Du får møte andre supportere som kanskje har levd et annet liv og har annen bakgrunn enn deg selv.

Opplevelsen er sterkere fordi man er i undertall, og spillerne blir ekstra glade for å få støtte når de spiller borte 

Du får en eneste lang fest eller pause fra det vanlige livet, der du er helt utilgjengelig fram til du går av bussen igjen hjemme 15 timer senere. 

Ved seier for er det fortsatt Vodka/Battery som gjelder?

Jeg prøver å unngå det, men samtidig er det en person i $$ som jeg får lyst til å fyre opp. Og da må jeg kjøpe selv også. Fordelen er at jeg gjerne løper hjem, og da har jeg gjort unna treningen også. 

Har du ett podcasttips til leserne?

Jeg er glad i Pyro&Pivo, Rabona og Kikkertsvingen. Og sikkert mange jeg har glemt. 

Hvor mye savner du Ola Brynhildsen og  Herman Stengel i Stabæk?

Ingen av dem er spesielt savnet sånn sett, men jeg får litt vondt av Herman Stengel som ble så sentral i overgangssaken uten å ha noen skyld i det selv. Han var veldig ung og det kan ikke ha vært enkelt. 

Hvilket lag rykker opp fra nivå 2. Blir det Vålerenga og Stabæk?

Det aller beste som kan skje Eliteserien er at Lyn, Vålerenga og Stabæk spiller der neste år. 

Hvor er norsk tribunekultur om 5 år?.

Større, flere, og ekte. Uten VAR. Med pyro og tifo. Uten safe stand. Kalde pølser i lompe. 

På ett terningkast fra 1-6, hvor mye savner du TribuneNorge Forumet?.

Haha! Jeg savner i hvert fall ikke å installere alle de jævla oppdateringene. Jeg tror faktisk det kunne vært et bra forum i dag. Stabæk-forumet er kjempegodt besøkt og noen få andre klubber har også sine (RBK og Enga blant annet). Det er et helt annet nivå på slike forum enn feks i en Facebookgruppe. Jesus Christ så mye rør det kan være der. Og jeg synes faktisk folk skal få skrive innlegg anonymt så lenge de følger forumreglene. Vi har ikke full kontroll på hvem som samler inn data om oss, så at vi har noen møteplasser der man kan skravle litt bekymringsløst tror jeg er bra. 

Takk for intervjuet og lykke til videre med alle dine prosjekter. 

Kikkertsvingen episode 26 med Bjørnar Posse Sandboe her.

https://shows.acast.com/stabaekpodden/episodes/pyro-og-var-med-posse

—————

Dette er ikke skrevet av en robot. Ei heller sponset av noen.