INTERVJU MED JANNICKE AAS. SJEF I VÅLERENGA SAMFUNN

EVD redaksjonen har tatt en prat med Janicke Aas. Hun er daglig leder i Vålerenga Samfunn.  Bli med videre for å bli bedre kjent med henne og jobben hun gjør. 

For de uvitende, Hvem er Jannicke Aas?

44 år ung, født og oppvokst i Oslo og bor nå på Abildsø med Christian og 3 barn. Jeg kommer fra en bakgrunn der jeg har hatt administrative lederroller i både privat sektor og i idrettsorganisasjoner, og brenner sterkt for å bruke idretten som et verktøy til å gjøre en forskjell i samfunnet.

Vil vel ikke kalle meg en sportsidiot, men er veldig glad i alt som har med idrett å gjøre så det blir en del timer både med sport live og på TV. Har selv en bakgrunn fra tennis, dans og håndball og har i voksen alder funnet mye glede i padel. Har stort konkurranseinstinkt, og kan sikkert oppleves som både en dårlig vinner og taper 😊

Du er daglig leder i Vålerenga Samfunn, hva innebærer den jobben?

Å være daglig leder i Vålerenga Samfunn innebærer først og fremst at jeg får lov til å gå på jobben hver dag i en fantastisk klubb med kompetente og engasjerte ansatte. Å være en del av Vålerenga-familien er fantastisk, og å være daglig leder i Stiftelsen innebærer at jeg får lov til å bruke Vålerenga som virkemiddel til å gjøre en forskjell i samfunnet. Jeg husker godt da jeg var på åpningskampen på Intility høsten 2017 og tenkte at «her har jeg lyst til å jobbe en gang», og noen år senere ble drømmen til virkelighet, jeg føler meg utrolig heldig og privilegert som har denne jobben.

Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut?

Det er vel kanskje det som er så fint med denne jobben, det er ingen typisk vanlig arbeidsdag. De fleste dagene er på kontoret og i møter, men jeg prøver også med jevne mellomrom å være med ut på prosjektene. Det er veldig meningsfullt og gir meg masse glede, takknemlighet og inspirasjon til å jobbe videre. Mye av min tid går med til administrative oppgaver som søknader og rapporter for å sikre tilstrekkelig med midler til å drifte alle de prosjektene som vi har. Det er mye kontakt med både offentlige og private aktører, og jeg jobber for å legge til rette for at våre prosjektledere får de beste arbeidsvilkårene for gjennomføring i praksis.

Vålerenga er en klubb mange ser til når det kommer til samfunnsarbeid, så en del tid går også med til å holde foredrag om Stiftelsen og våre prosjekter. Det er veldig givende, og vi ønsker å fokusere på kunnskapsdeling og ikke noe er bedre enn om andre kan bruke våre prosjekter som inspirasjon til å ta et enda større samfunnsansvar.

Mye og mange som skal inkluderes. Kan man spørre hva er du mest fornøyd med i din tid som daglig leder?

Oj, det var et vanskelig spørsmål. Det kan være så veldig ulike ting som gjør at jeg føler at vi lykkes i den jobben vi gjør.

Akkurat nå er jeg veldig fornøyd med at vi har fått på plass en avtale med Bydel Gamle Oslo som sikrer en ruskonsulent rundt Gatelaget tre dager i uken. Det har vi jobbet med i flere år, og at det ser ut som vi nå får det i orden er veldig bra. Vi ønsker jo å være en forlenget arm til det offentlige å være med å løse de samfunnsutfordringene som er i vårt nærmiljø, og da er samarbeid med bydel og kommune viktig.

Men sånn generelt så er det alle de små, men likevel så store, øyeblikkene som gjør mest inntrykk på meg og som jeg er mest fornøyd med.

Når en i Jobbsjansen endelig lander en jobb etter flere intervjuer, eller et barn på Familieferie får store øyne av å være på Tusenfryd for første gang eller en spiller forteller at han har vært rusfri i x antall år på grunn av Gatelaget – det er de øyeblikkene som virkelig gjør en forskjell. 

Er det en evig kamp om å få inn cash? Hvordan kan enkelte eventuelt støtte Vålerenga Samfunn på best mulig måte?

En av de største utfordringene med tilskudd i Norge er at veldig mange av dem er årlige. Det betyr at det hvert år krever mye arbeid

med både søknader og rapporter og det er uforutsigbart om man får støtte eller ikke. Så ja, man kan si at det er en type evig kamp.

Men samtidig har vi gode samarbeidspartnere som er med over flere år, og bærekraft er ikke lenger bare noe man synes det er fint å ha på

papiret. Jeg synes vi har sett en merkbar endring de siste årene med tanke på at samarbeidspartnere og bedrifter har lyst til å være med å gjøre

en forskjell. Bidrag er selvfølgelig alltid velkomment, og vi har en egen side om det på vif-samfunn.no der det står ulike måter man kan støtte på.

Men støtte til oss og våre prosjekter kan også være så mye annet enn penger; frivillige er en ting, bidrag gjennom utstyr eller opplevelser for Gatelaget kan være en annen. Hvis det er noen som leser dette som tenker at her kan jeg/vi bidra inn mot gitte prosjekter, så ta gjerne kontakt med meg for en prat. 

Hva slags forhold hadde du til Vålerenga før du fikk jobben i Vålerenga Samfunn?

Pappa var sportsjournalist og Vålerenga-patriot, og jeg ble tidlig tatt med både på fotball- og hockeykamper. Så det kjærlighetsforholdet startet

tidlig og ble bare sterkere og sterkere jo eldre jeg ble. Jeg var tidlig fasinert av Vålerenga som merkevare, som tradisjon og kultur og som en viktig bidragsyter og bærebjelke i samfunnet.

Og det bringer jo med seg mange store opplevelser både på den positive og mindre positive siden. Jeg husker godt kampene på gamle Jordal når det var fullsatt mot Storhamar, det gjorde inntrykk på en ung jente – og en av de største nedturene var vel på Ullevål i 2000 da vi satt i snø og sludd og så Vålerenga rykke ned etter uavgjort mot Sogndal – det var vondt.

Er det tabu å melde seg som frivillig til Vålerenga Samfunn?. Eventuelt hvor gjør man det?

Frivillighet er jo noe av det viktigste, og beste, i vårt samfunn og vi har flere frivillige som bidrar hos oss i dag. De er en uvurderlig ressurs og spesielt rundt Jobbsjansen og Gatelaget har vi faste frivillige som har vært med over tid og som bidrar med ulik kompetanse.  For mange er også frivilligheten en vei inn et sosialt nettverk. I forbindelse med Frivillighetens år 2022 arrangere vi en Frivillighetskonferanse her på Intility stadion i samarbeid med Frivillighet Norge, Oslo Idrettskrets, NFF Oslo, Oslo kommune og resten av Vålerenga-familien. Vi ønsket en konferanse med fokus på hvordan stat, kommune, næringsliv og idretten selv på best mulig måte kan samarbeide, og legge til rette for, at alle barn og unge skal gis mulighet til å delta. Vi ser jo på utviklingen i samfunnet i dag at det ikke er tilfelle at alle har muligheten til å delta dessverre.

Så vi er med andre ord veldig positive til frivillige hos oss, på nettsiden vår er det mer info og også noen klipp der de som er frivillige i dag forteller hvorfor dette er så meningsfullt for dem – https://vif-samfunn.no/kontakt-oss/bli-frivillig/

Hvor er Vålerenga Samfunn om 5 år og er du fortsatt  i jobben da?

Det tror, og håper, jeg at jeg er. Om 5 år har Stiftelsen fått en enda sterkere profil og fått større synlighet for det arbeidet vi gjør. Når vi ser utviklingen i samfunnet i dag så er det neppe noe mindre behov for organisasjoner som oss om 5 år. Så da har vi gitt enda flere ungdom muligheter i arbeidslivet, vi har skapt mange tusen flere rusfrie timer, vi har gitt sårbare grupper i vårt nærmiljø mulighet til en meningsfull fritid på lik linje med andre og vi har styrket Vålerenga sin posisjon som ledende på samfunnsarbeid i Norge.

Hva kjøper du i kiosken, hvis du er på kamp?

Da går det mest i is, popcorn og brus til barna 😊Jeg har vel vært på alle hjemmekamper i år, så nå må vi jo bare tro og håpe at pilen snart begynner å peke oppover! Gleder meg til cupkampen mot Brann i juli – det blir gøy.  

Hvor mange spillere på gatelaget kan du navnet på?

På Gatelaget har vi en ganske fast base som er innom med jevne mellomrom, og der kan jeg navnet på de aller fleste. Når det er sagt så hadde vårt Gatelag over 100 individuelle spillere innom i fjor, så det er stadig noen nye fjes – og det er veldig fint. Jeg prøver også å være med på så mange måltider som mulig med Gatelaget i løpet av uka, det er en fin arena for å bli kjent med de som er her. Det er en skikkelig fin gjeng.

Hvorfor skal folk kjøpe Gatelagsmagasinet og hvor kan man kjøpe det eventuelt?

Folk skal kjøpe Gatelagsmagasinet fordi det er med å støtte et fantastisk prosjekt som funker i praksis.  I magasinet får man lese ekte suksesshistorier der fellesskap og mestring står i fokus og halvparten av inntektene går direkte tilbake til vårt Gatelag. 

I tillegg er det et skikkelig kvalitetsmagasin både i ord, bilder og produksjon. Her vil jeg gi kred til Morten P og Tom Stalsberg, de har virkelig lagt sjelen i dette og laget noe ordentlig bra og meningsfullt. I år har det ikke kommet noen nye utgaver enda, men vi har fremdeles noen eldre utgaver med mange historier som er vel verdt å lese. De kan kjøpes enten ved å kontakte oss, og vi har også solgt dem i Sjappa.

En siste utfordring. Sett sammen  ett lag i 4-4-2 formasjon med  spillere fra Gatelaget, folk som jobb i klubben osv. John Holter er kaptein. Får matrix Egil Larsen plass på laget?

Det er klart jeg gir plass til Egil, tror jeg setter han i mål jeg 😊  Han er en trygg skanse i klubben som alltid tenker på oss i Samfunn hvis elite har noe ekstra til overs av utstyr eller annet.

Men utover Egil så tror jeg at jeg skal være såpass patriotisk at jeg dedikerer dette til en rent Samfunnslag. John er selvskreven kaptein og holder orden i rekkene, han kommer også med positive kommentarer og støtte underveis. 
Resten av forsvaret og midtbanen vil bestå at våre gatelagsspillere som ofte spiller sin livs viktigste kamp hver dag. Det er ikke uten grunn at Gatelagene har slagordet «samhold på ekte», her betyr kampen noe mer enn bare fotball, og de gir alt hele tiden.

Setter våre eminente prosjektledere Maren og Julie på topp. Ikke bare er de gode fotballspillere, de jobber hver dag med hjerte utapå og vil blø for drakta for å sikre seier!

Vår Gatelagsmor, Jane, er selvskreven materialforvalter og stiller opp med fylte vannflasker, oppskåret frukt i pausen og en klapp på skulderen uansett utfall av kampen.

Takk for at du stilte opp.