EN PRAT MED GJERDALEN


Hvem er Bjørn Arild Gjerdalen?

Jeg ble gift med Winnie på 70-tallet og ble engasjert i Vålerenga omtrent på samme tid, kjærligheten blomstrer fortsatt for klubb og livsledsager 🙂 etterhvert har det jo kommet både  barn og barnebarn – som har fått seg sesongkort.

Knoll & Tott, eller Jarle og deg. Når møttes dere for første gang?

Vi i Vålerenga Historielag hadde en fotoutstilling i bydelshuset i Hedmarksgata 2på slutten av 1990-tallet. Jeg hadde ansvaret for en utstilling om byens idrettsmiljø, og vi annonserte om utstillingen. Jarle møtte opp for å se, vi kom i prat – dermed var det gjort. Det gode samarbeidet har resultert i mange bøker, dvd’er, byvandringer, utstillinger og ikke minst VIF HISTORIE. Nå jobber vi også i en gruppe for å få historien på veggene på stadion. Morsomt og viktig!

Hvor mange bøker har det blitt?

Jeg er jo ikke noe spesielt flink til å skrive, men kombinasjonen historieinteresse, Vålerenga, nysgjerrighet og gjennomføringsevne over tid, har likevel gjort underverker.

Jarle og jeg har laget 4 VIF bøker, Reiner Schaufler og jeg lagde «Gatelangs på Vålerenga» (2018) og «Knivstikkergata – den beryktede Totengata på Vålerenga» ( 2021), Even Haugseth, Marion Juliussen og jeg ga også ut boka om Kyter’n – Vålerengas dikter i 2010. Så bidro Jarle og jeg i tegneserieboka til Anders Krystad i 2019 og vi var også billedredaktører i VIFs 100 års bok i 2013. Blir vel 9 bøker jeg har skrevet eller medvirket i det? Alle om Vålerenga – men likevel mange temaer.

Nye prosjekter pågang?

Og det er mange nye prosjekter på gang, men først må vi bli ferdig med ishockeyboka, her har vi vært så heldige å ha med hockeymannen Dolph Andersen på laget. Det blir en gedigen jubileums  på rundt 500 A4 sider – kommer til høsten i et begrenset antall!

Interessen for Vålerenga sin historie alltid vært der?

Jeg vært engasjert i Vålerenga i 49 år, så den interessen har vært der det meste av mitt liv. Er jo ikke så gammel 🙂

Hvordan er rekrutteringen til VIF HISTORIE?

Dolph har jo kommet inn når vi i VIF HISTORIE har jobbet med jubileumsbøkene om fotball og ishockey, han er også litt yngre enn Jarle og meg. Vi har nå jobbet tett og godt med Dolph i 5 år om dette prosjektet, og en ishockeymann som han trenger virkelig VIF HISTORIE.

Ellers har vi en drøm om å få med Kasper Wikestad, han har det som skal til og er i tillegg veldig positiv til det arbeidet vi gjør i VIF HISTORIE.

Tror du klubben noen gang gjør noe?

Tror vel ikke klubben ansetter en person som historiker, men vi er meget fornøyd med å ha fått et kontor som fungerer som et lite museum på stadion. Håpet er at vi med tiden kan få et større lokale, og ønske de med interesse for klubbens røtter, historie og identitet velkommen. Husk: HISTORIEN GJØR EN KLUBB TIL NOE MER ENN BARE ET PRODUKT AV SAMTIDEN.

Du leser jo en del bøker. Har du noe tips?

Har mange tips, mye om fotball fra inn og utland. Men i disse dager leser jeg «Aktiv og avventende – Utenrikstjenestens liv 1905-2005». Særlig kapitelet « Hvor var UD fra 9. april 1940?» en spennende historie om taushet og unnfallenhet.

Beste og dårligste minne med Vålerenga?

Det beste minne må være turen til Istanbul og kampen mot Besiktas i 1998, og få oppleve underet der.

Det dårligste minne må  noe som skjedde ganske nøyaktig to år senere på Ullevaal stadion. Vålerenga rykket ned etter å ha tapt kvaliken på bortemålsregelen mot Sogndal. 

Et jævlig vær forsterket tristheten der og da.

Sette opp lag…

Det blir nok ikke mange fra de siste års Vålerenga lag, dessverre.

Prøver meg på husken og håper jeg ikke har glemt noen som har gitt meg mye glede som Vålerenga supporter.

Tom R. Jacobsen i mål

Forsvar: Petter Morstad, Kjetil Wæhler, Erik Hagen, Tor Brevik

Midtbane: Vidar Davidsen, Trond Hoftvedt, Bjørn Arild Levernes

Angrep: Egil Johansen, Odd Iversen, Pål Jakobsen, 

Reserver:

Arni Gautur Arason l, Ronny Johnsen, Lasse Eriksen, Morten Berre, Daniel Fredheim Holm og Steffen Iversen. 

Trener: Leif Eriksen og ass. trener Kjetil Rekdal

Oppmann: Rolf Stålsett

Takk til Bjørn Arild Gjerdalen for intervjuet. Følg VIF HISTORIE på sosiale medier. Vil du støtte de?. Vipps funker da.